Гроші від нафти Курченка поклали в банк друга Пашинського під 1% річних

15 Авг 2016 13:07

Гроші від продажу нафтопродуктів, арештованих як речовий доказ у справі Сергія Курченка, є еквівалентом речових доказів.

Гроші від продажу нафтопродуктів, арештованих як речовий доказ у справі Сергія Курченка, є еквівалентом речових доказів. 

Вони мають ретельно зберігатися на спеціально визначеному рахунку уповноваженого банку, який обслуговує слідчий орган. Натомість кошти від продажу «нафти Курченка» потрапили у «Фортуна-Банк» однокласника та товариша народного депутата Сергія Пашинського - бізнесмена Сергія Тищенка. Причому депозитні ставки виявились далекі від ринкових, розповідає Аліса Юрченко у програмі «Наші гроші з Денисом Бігусом».


Зберігачем і реалізатором нафтопродуктів, арештованих у справі біглого младоолігарха, було обрано державне підприємство «Укртранснафтопродукт». З 2014 р. це держпідприємство очолюють менеджери, близькі до Тищенка-Пашинського. Речові докази у справі Курченка держпідприємство продало компанії «Укройлпродукт», підконтрольній Тищенку. 


Вартість угоди становила 850 млн грн. Цю суму, за даними «Української правди», слідчі вважать збитковою для ДП на 250 млн грн. Втім навіть з неї покупець сплатив лише трохи більше половини - близько 480 млн грн.

Кошти, усе ж отримані за паливо від структури Тищенка, повернулись на рахунки в «Фортуна- Банк» Тищенка. Нинішній директор ДП «Укртранснафтопродукт» Олександр Горбунов пояснює цей факт бажанням покупця палива. «Єдиним покупцем, який відгукнувся на пропозицію стосовно покупки даних нафтопродуктів, був «Укройлпродукт», у якого було бажання, щоб наше підприємство обслуговувалось у цьому банку», - сказав він в інтерв’ю програмі «Наші гроші».

Нинішній директор ДП «Укртранснафтопродукт» Олександр Горбунов – екс-підлеглий Сергія Тищенка. Горбунов 10 років працював в групі компаній «Фактор», підконтрольній бізнесмену. Попереднього директора ДП «Укртранснафтопродукт» Володимира Гаврилова видання «НефтеРынок» називає близьким до оточення народного депутата Пашинського.


Умови депозитів, відкритих у "Фортуна банку", важко назвати ринковими. ДФІ виявила два вклади держпідприємства на загальну суму 114 млн грн., відкриті 2015 р. в банку Тищенка під 1% річних. Вони відкривалися на невеликий строк – до тижня, а потім постійно пролонгувалися. І пролонгуються аж до сьогодні.





Директор «Укртранснафтопродукту» пояснює мізерну відсоткову ставку за депозитами тим, що ДП брало банківські гарантії під заставу цих депозитів для участі в державних тендерах.

Нардеп Сергій Пашинський в коментарі програмі «Наші гроші» спершу назвав розміщення держпідприємством депозитів під 1% річних корупцією. А після того, як спрямував депутатський запит на ДП «Укрранснафтопродукт» і отримав на нього відповідь, повідомив: у цьому випадку все чесно, а програма «займається провокаціями».




В державному «Ощадбанку» програмі «Наші гроші» повідомили, що минулого року відкрити короткостроковий депозит (від місяця) там можна було під 17,5-18% річних. А тендерна гарантія коштувала 1% від суми гарантії. Ці умови держбанку значно вигідніші у порівнянні з тими, на яких ДП «Укртранснафтопродукт» віддало мільйони банку Сергія Тищенка.

Наразі, за даними Олександра Горбунова, на цих депозитах зберігається лише близько 30 млн грн, але закрити їх підприємство не може – рахунки арештовані за кількома виконавчими провадженнями.

Також, плату за нафтопродукти, яка мала ретельно зберігатися, держпідприємство використовувало у господарській діяльності. Це виявила ревізія Держфінінспекції. Встановлено, що коштами, отриманими від реалізації речових доказів, ДП оплачувало низку угод з купівлі сільськогосподарської продукції. Олександр Горбунов підтверджує, що кошти за паливо Курченка потрапили не лише на депозитні, а й на поточні рахунки.

Розрахунки речовими доказами почали відбуватися ще за попереднього директора ДП «Укртранснафтопдукт» Володимира Горбунова. У поясненнях Держфінінспекції Горбунов зазначав: «Враховуючи потреби підприємства для здійснення господарської діяльності, останнє використовувало зазначені кошти на власний розсуд».

Нагадаємо, провадження, в рамках якого суди арештували «паливо Курченка» як речовий доказ, було відкрите 24 лютого 2014 р. За даними МВС, «нафтопродукти Курченка» ввозилися контрабандою, без розмитнення. Через обмежений строк зберігання суди дали дозвіл на продаж нафтопродуктів для отримання грошового еквіваленту речових доказів. Гроші від продажу палива після завершення справи залежно від вироку мають або поповнити бюджет, або бути повернуті структурам Курченка.

Новые обещания