Єгор Соболєв: Нове керівництво держави краде так само, як і попереднє

2 Мар 2016 22:19

Тиждень України в Європарламенті закінчився. Після всіх дискусій і зустрічей хочу поділитися з ФБ-друзями думками без дипломатії:

Єгор Соболєв

Тиждень України в Європарламенті закінчився. Після всіх дискусій і зустрічей хочу поділитися з ФБ-друзями думками без дипломатії:

1. Серед керівництва Єврокомісії і ключових лідерів Європарламенту виникає все більше розуміння, що нове керівництво держави краде так само, як і попереднє.

2. Це загрожує новою втомою від України, як держави, що ніколи не втратить шансу втратити шанс. Розлита Путіним хвиля мігрантів затуляє увагу до його атаки на нашу Незалежність.

3. Цьому можна і треба протиставляти реальні приклади нашого руху до європейських правил. Ми на всіх закритих зустрічах пояснювали: "Не дорівнюйте наших клептократів до всієї України. Останні два роки народили нове пасіонарне європейське суспільство. Якщо ми разом з вами і партнерами з США будемо допомагати йому виганяти корупціонерів з ключових посад, утверджувати прозорість використання грошей платників податків та активів усіх посадовців, Україна буде рухатися в правильному напрямку - до вас".

4. Ця думка отримує повну підтримку. Зокрем, всі причетні до прийняття рішень щодо України посадовці Єврокомісії підтримують нашу боротьбу за відкритість декларацій. Ганебний закон Денисенка, який дозволяє не вписати багато майна в декларацію і звільняє від кримінальної відповідальності за брехню в ній, чітко засуджується як крок назад. Я його так і не підписав. Сподіваюся, Петро Порошенко теж цього не зробить і розкриття реальних статків всіх українських топ-посадовців почнеться.

5. Ще ми на всіх зустрічах разом з Oleh BerezyukOksana Syroyid,Alexandr Danchenko та Lena Sotnyk просили допомогти Україні перейти до виборів Парламенту за відкритими списками партій, коли виборець зможе обирати і політичну силу, і конкретну людину, яка на його думку найбільш гідна його представляти. Вибори в стилі Березенка треба залишити в минулому. Якщо ще вдасться заборонити політичну рекламу, вибори припинять бути іграми для олігархів.

6. Пет Кокс представив цілий комплекс добрих ідей, як нам робити Парламент Парламентом вже зараз. Зокрема, екс-президент Європарламенту, який останні півроку серйозно діагностував Верховну Раду, пропонує визначати максимум 20 законів, які мають бути ухвалені, щоб по-справжньому їх творити разом з експертами, бізнесом та ГО. Також він радить скасувати так звані комітетські тижні і працювати в комітетах між голосуваннями. (Наш комітет з протиді корупції завжди збирається і в тижні голосувань, і в комітетські тижні, але ми в Парламенті ненормальні). Ще одна ідея ірландського друга України, яка мені здається вкрай важливою - перед поданням законопроектів уряд спочатку має представляти в парламентському комітеті "білу книгу" - добрий аналіз, яку проблему і як саме має вирішити законопроект. Тоді не буде ситуацій, коли з криком "вранці це треба голосувати задля скасування віз" нам Арсеній Яценюк вночі приносить закон, і в нас є кілька годин щоб знайти там приховану корупцію для Арсена Авакова.

7. Кокс далеко не єдиний друг України серед європейських політиків. Насправді більшість з них готові і раді допомагати нам знаходити місце у європейській родині. Я рідко їзжу за межі України. Але три дні в Брюселі - саме стільки насправді тривав український тиждень в Європарламенті - наповнили гордістю і впевненістю: нас там чекають.

Головне - нам усім туди йти


Новые обещания