Єгор Соболєв: Нинішній Президент є мотором руйнації

27 Май 2016 21:40

Я хочу звернутися до ФБ-друзів, які обурилися моїми словами про необхідність вигнання Петра Порошенка з президентської посади. Кілька з Вас написали, що це популізм, що призведе до руйнування України.

Єгор Соболєв

Я хочу звернутися до ФБ-друзів, які обурилися моїми словами про необхідність вигнання Петра Порошенка з президентської посади. Кілька з Вас написали, що це популізм, що призведе до руйнування України.

Я навпаки, вважаю, що це руйнування вже відбувається. І нинішній Президент є мотором цієї руйнації.

Так, він не автор і не причина української клептократії. Але він її нинішній лідер і я не розумію, чому в нас різні погляди на готовність далі це терпіти.

Я дуже розумію, коли Ви говорите, що Україні потрібна еволюція. Я сам прихильник цього способу розвитку. І після обрання в 2014 році цього Парламенту ми йшли цим шляхом, щотижня ухвалюючи важливі рішення - від визнання Росії агресором до відкриття кожної витрати за рахунок платників податків. Я пишаюся всім антикорупційним законодавством, яке ми провели через цю Раду. Особливо відкриттям власності та декларацій посадовців.

Біда в тому, що більшість з цих законів залишилися на папері. І цьому еволюційному шляху, на мою думку, ми вже не йдемо як мінімум рік. Три місяці після обрання Парламенту - так, це було. Від грудня 2014 до лютого 2015 більшість народних депутатів справді голосували як представники Європейської України, як була названа перша коаліція.

Далі сталося оце голосування -http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=696 . За моїм спостереженням, після нього проєвропейська більшість в Парламенті кожного дня все швидше і швидше трансформувалася в клептократичну. Когось спокусили посадою, когось грошима, когось задурили "так треба, потерпи, цього вимагає "командна гра". В результаті більшість парламентаріїв, які входили в коаліцію "Європейська Україна" дали себе втягнути в спільне проведення ключових рішень разом з представниками Партії регіонів.

Призначення Василя Грицака, ухвалення бюджету на цей рік "всліпу", а найгірше - прикриття топ-посадовців, які скомпрометували себе корупцією. Ось що стало реальністю нашого Парламента за повної підтримки Президента та Уряду. І навіть начебто усім вигідні рішення про дерегуляцію бізнесу та зниження податків перестали проходити, бо насправді вони зменшують можливості для клептократії. За моїм особистим підрахунком, останнє важливе добре рішення Парламенту датується груднем 2015-го, коли ми зобов`язали всі державні закупівлі робити як в ProZorro.

Зараз я втішаю себе голосуваннями за декомунізацією назв міст і сіл, яку ми далі затверджуємо. Я справді пишаюся тим, що беру в цьому участь і що мій підпис стоїть під законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки". Але цього замало для еволюції. Економіка стагніює, громадяни стають біднішими. Окрім усього іншого це означає більшу готовність продаватися на виборах. Жодна партія, жоден кандидат не виграє зараз у підкупа, який дав владу Довгому, Березенку, Вілкулу та багатьом іншим. Програш в Кривому Розі багатьом в ФБ було легше звалити на тих, хто зупинив фальсифікацію виборів, чи персонально на Семен Семенченко. А правда полягала в тому, що ми зупинили фальсифікацію, але виявилися безсилими проти підкупу. Запитайте у криворожан - після роздачі 160 тисячам бідних людей по 500 гривень у Вілкула б Ісус Христос не виграв би.

А Охендовський теж би це "освятив", а "нова поліція" зі старими прокурорами та судами не помітили б.

Куди веде така еволюція?. До +26 мільярдів у Ахмєтова завдяки одному рішенню НКРЕКП рахувати вугілля за ціною як в Ротердамі? Ані Парламент, ані журналісти, ані громадяни зараз не зупиняють топ-корупцію в Генштабі, СБУ, ГПУ, МВС, на митниці, податковій, на держпідприємствах. Як і очевидне відродження репресій за стандартами Кучми-Януковича. Як депутат опозиційної до цього партії я можу це засуджувати, обурюватися, звертатися до людей з проханням допомогти це припинити (що я і роблю). Але сформована клептократична більшість в Раді, разом з Президентом та призначеними за його ініціативою керівниками ГПУ, СБУ та Урядом забезпечують усі потрібні їм, непотрібні нам рішення.

У чому еволюція? Як на мене, ми вже майже другий рік як маємо класичну контрреволюцію. Сергей Дацюк правильно зауважив, що її символічним проявом є призначення нинішнього Уряду за допомогою парламентарів, які голосували за закони 16 січня. І нинішнього Генерального прокурора теж призначала більшість з людей Януковича та Порошенка.

Якщо Ви не бачити репресій, друзі, поспілкуйтеся прямо тут , в ФБ, з тим, до кого вже прийшли. Слава Богу, Олександр Ружанський вже під домашнім арештом, а не в СІЗО. Але цей кваліфікований юрист, боєць 93-ої бригади далі під абсолютно сфабрикованим обвинуваченням. Причому сфабрикував його прокурор, кого Юрій Луценко зараз знову підвищує. І в українському суді Ружанського звинувачує в`язень з окупованого Криму, а судить суддя, яка врятувала від санкцій не одну фуру до "ДНР". Загалом в останні три місяці я значну частку часу витрачаю на спроби упросити суддів віддати хоча б на поруки десятки воїнів, яких я знаю як захисників України, але які все частіше опиняються в Україні за гратами.

Якщо це еволюція, то куди вона веде? Я скажу свою точку зору. Коли клептократія розгромить/дискредитує/підкупить середовище добровольців, вона візьметься за громадських активістів, які не воювали. Команда Vitaliy Shabunin вже під слідством, якщо хтось забув. Розберуться з активістами - візьмуться за всіх інших.

Тобто за Вас теж.

Отар Довженко написав: "Тобі, Єгоре, очевидно, Майдан сподобався. А нам ні. Там багато людей загинуло і ще більше поранено".

Я не знаю, чим я заслужив на ці слова. Двоє моїх добрих знайомих назавжди залишилися на Майдані.

В неділю я був на могилі одного з них. У Віктора Чміленка з Кіровоградщини. І що я маю сказати його дружині Людмилі про збереження всіх традицій і схем Януковича в її регіоні? Що це еволюція? Хто її буде рухати? Сама пані Людмили і її син, змучений роботою на фермі, яка після смерті батька повністю на його плечах?

А в кого вийде більше - в них, чи у голови облдержадміністрації? Який якраз з людей Януковича, який голосував за ті самі закони 16 січня, але якого Порошенко призначив і утримує на посаді прямо всупереч закону "Про очищення влади".

Мій пост був не про те, що давайте приберемо Порошенка і буде нам щастя. Не буде. Вигнати її чергового ставленика без повного демонтажу клептократії нічого не дасть. Клептократія без проблем пережила Помаранчеву революцію, як і Євромайдан. ЇЇ стовпи - олігархи, серед яких Порошенко просто зараз найуспішніший, далі зберігають повний контроль над Парламентом, Урядом, судами, ГПУ, СБУ, МВС, ЦВК із судами в додачу. В її збереженні як ніхто зацікавлений Путін, який одразу почне вторгнення як побачить її демонтаж. І без плану, нового бою, без небаченої ще самоорганізації нас з Вами ми приречені програти.

Але цим планом і цією самоорганізацією треба займатися. Щодня. Як ключовою справою. А не звинувачувати у розхитуванні човна тих, хто помітив, що човен тоне.

Історія Януковича мала ж нас навчити. Я пам`ятаю, як в 2010-ому чимало людей вважало, що розвиток країни після Помаранчевого Майдану вже не зупинити; що Янукович теж робить і добрі кроки; і теж вірило в еволюцію. А Президент укріплював клептократію. А Путін, користуючись нею, розставляв свої кадри. І тільки Небесна сотня, а потім добровольці врятували державу від чергового зникнення.

Як на мене, один з головних уроків Євромайдану - нерішучість і страх обертаються чи більшою кров`ю і втратами.

До речі, я нещодавно дізнався, що страуси ніколи не ховають голову в пісок. Люди в це вірять просто тому, що в це вірять



Новые обещания