Фонд гарантування вкладів намагається відсудити 8 млрд грн. у компаній Олега Бахматюка

9 Ноя 2015 18:08

Для розуміння масштабів питання: на момент введення тимчасової адміністрації у ВіЕйБі Банк його кредитний портфель юросіб становив 10 млрд грн.

Редакція Finbalance далі публікує матеріали про судову тяганину між ліквідатором ВіЕйБі Банку та компаніями, які були позичальниками фінустанови й поручителями за позиками. Йдеться про структури, прямо або опосередковано пов’язані з О. Бахматюком, а значить фактично про інсайдерське кредитування: банк кредитував компанії свого власника, «попилососивши» депозитний ринок. Виплачувати ж компенсації вкладникам після банкрутства VAB доводиться державі в особі Фонду гарантування (обсяг виплат перевищить 7 млрд грн). Причому - за емісійні кошти, як і у випадку інших банків (це до питання, чому курс останнім часом помітно коливається після й так більш ніж глибокої девальвації).

Finbalance уже навів дані про позови ліквідатора ВіЕйБі Банку до компаній імені О. Бахматюка на 3,7 млрд грн. (першу "порцію" матеріалів читайте тут, другу – тут, третю - тут). Сьогодні доповнимо перелік претензій ще на 4,2 млрд грн. Таким чином, сукупний обсяг претензій Фонду гарантування наразі сягає, принаймні, 7,9 млрд грн (це вже не кажучи, що НБУ намагається відсудити в компанії О. Бахматюка лікеро-горілчаний цех в Івано-Франківську оцінною вартістю 1,25 млрд грн).

Для розуміння масштабів питання: на момент введення тимчасової адміністрації у ВіЕйБі Банк його кредитний портфель юросіб становив 10 млрд грн. Тобто, як мінімум, 80% обсягу кредитів, виданих юрособам, було сконцентровано на структурах, тим чи іншим чином пов’язаних з О. Бахматюком.

Ось, власне, додатковий перелік компаній, з яким судиться ФГВФО по кредитним справам VAB.

ТОВ «Елком і К». Господарський суд Івано-Франківської області розглядає позов ліквідатора ВіЕйБі Банку до цієї компанії на 972,5 млн грн. Її засновник – Карабин Наталія Богданівна. Вона ж фігурує в числі засновників ТОВ «Станіславська торгова компанія». Як писав Finbalance, кінцевим бенефіціаром цієї структури є О. Бахматюк.

ТОВ «Хвиля». З цієї компанії ліквідатор «ВіЕйБі Банку» через Госпсуд Чернівецької області хоче домогтися солідарного стягнення 598,5 млн грн (третя особа у цій справі – ТОВ «Карпатська нафтова компанія»). Проте суд вирішив, що надані ліквідатором докази недостатні для задоволення позову. Це ж рішення підтвердив Львівський апеляційний госпсуд. Хоча справа може й далі рухатися (до ВГСУ і т.д.).

Серед засновників ТОВ «Хвиля» - Боднар Галина Федорівна і ТОВ «Моноліттрансбуд», кінцевий бенефіціар якого - Русин Юрій Юрійович. Так ось, Русин Юрій Юрійович у 2014 році призначався в.о. голови правління ВіЕйБі Банку (власник – О. Бахматюк). Також Ю. Русин очолював ТОВ «Карпатська нафтова компанія». Щодо Г. Боднар, то вона у 2007 році очолювала «Івано-Франківськгаз», акціями якого у відповідний період володів О. Бахматюк, і продав їх, як і пакети в низці інших західноукраїнських облгазів, Д. Фірташу.

ПП «Паром-Люкс». Finbalance уже писав, що ліквідатор ВіЕйБі Банку через Госпсуд Львівської області хоче стягнути з цієї компанії 281 млн грн. Як виявилося, є ще один позов до цієї ж таки структури на 20,1 млн дол. Кінцевий бенефіціар ПП «Паром-Клюкс» – Гришко Олег Васильович. Людина з таким же прізвищем, ім’ям та по батькові є керівником ТОВ «Юрок Плюс», кінцевий бенефіціар якого – О. Бахматюк.

Дочірнє підприємство ВАТ "Івано-Франківський м`ясокомбінат" "Івано-Франківські ковбаси". У Госпсуді Івано-Франківської області ліквідатор ВіЕйБі Банку хоче домогтися стягнення 20,2 млн дол. Кінцевий бенефіціар цієї структури – О. Бахматюк.

ТОВ «Західний м’ясний альянс». З цієї компанії ліквідатор ВіЕйБі Банку через Госпсуд м. Києва намагається стягнути 322,7 млн грн. (позов, до речі, було задоволено, однак подана апеляція на це рішення). Засновник цієї структури – Телев’як Борис Петрович. Людина з таким же ім’ям разом зі згаданою вище Н. Карабиною є засновником ТОВ «Карпат Агро». Крім того, він очолював дочірнє підприємство «Ямниця» ВАТ «Івано-Франківськцемент», про яке Finbalance теж ужезгадував. Його кінцевий бенефіціар – О. Бахматюк.

ТОВ «М’ясопродінвест». Ліквідатор ВіЕйБі Банку хоче стягнути з цієї компанії 319,4 млн грн. Її засновник – Петрова Юлія Миколаївна. Особа з таким ім’ям була членом наглядової ради ПАТ «Долинська птахокомбінату», кінцевий бенефіціар якого – О. Бахматюк.

ТОВ «Прайм Цукор». Госпсуд м. Києва розглядає три позови ліквідатора ВіЕйБі Банку на 362,2 млн грн., 273,4 млн грн. та 240,9 млн грн. Засновником цієї компанії значиться Кулик Галина Ярославівна. Людина з таким же ім’ям є керівником ТОВ «Зернова аграрна компанія», серед засновників якої ТОВ «Агро.Центр». Як писавFinbalance, кінцевий бенефіціар вказаної структури, згідно з даними держреєстру, - Ярмоленко Ігор Сергійович. За черговим збігом обставин, людина з ідентичними іменем працювала головним бухгалтером в ПАТ «Авангард» (зараз – у стані припинення), кінцевий бенефіціар якого – О. Бахматюк.

ТОВ «Магніт». Через Госпсуд Київської області ВіЕйБі Банк хоче стягнути з цієї структури 125,1 млн грн. Її засновник – Непіп Христина Ігорівна. Людина з таким же ім’ям була главою наглядової ради ВАТ «Берегівський мясокомбінат», кінцевий бенефіціар якого – О. Бахматюк.

ПАТ «Лебідь». Через Госпсуд Сумської області ліквідатор ВіЕйБі Банк намагається стягнути 101,6 млн грн. Кінцевий бенефіціар вказаної компанії – О. Бахматюк.

P.S.

Чи вдасться державі відшкодувати витрати, понесені, принаймні, на виплати страхової суми по депозитам? Як уже звертав увагу Finbalance, наразі це питання швидше філософське. Підстав для оптимізму не багато. Не тільки з огляду на невисоку ефективність роботи ФГВФО з активами збанкрутілих банків. Додаткова складність – серед представників бізнес-політичного середовища є чимало охочих поділити активи Бахматюка. Чи точніше те, що від них залишилося. Більш ніж ймовірно, що у багатьох кредитних справах заставне майно переведено на нові «чисті» структури.

У принципі нещодавню новину про те, що НБУ, Фонд гарантування і правоохоронні органи мають створити спецгрупу «для ефективного розслідування проваджень у фінансовому секторі». Зокрема така група має займатись справами керівників та власників банків, які підозрюються у доведенні банків до банкрутства.

За даними ФГВФО, на сьогодні загальна сума його претензій в рамках 2149 заяв, поданих Фондом, становить 132,7 млрд. грн, із них 250 заяв на 99,86 млрд. грн., в яких фігурантами є власники та керівники банків.

Чи зуміє згадана «спецгрупа» щось реальне зробити? Будь-яка відповідь наразі – це гадання на кавовій гущі. І хоча наша редакція не відносить себе до тих, які всюди бачать «тотальну зраду» і т.д., песимістичних очікувань у нас явно більше, ніж оптимістичних.

Про спроби Укрексімбанку стягнути 5 млрд грн із "Завода напівпровідників" Клюєвих читайте тут; 41,6 млн євро з "Укрпідшипника" тих-таки Клюєвих - тут; 1,5 млрд грн з корпорації "Богдан" - тут; 811 млн грн з молочних активів групи "Континіум" -  тут; як мінімум 2 млрд грн з мережі "Амстор" -тут.

Про спроби ВТБ Банку стягнути 2 млрд грн з Fozzy Group читайте тут.

Про спроби Промінвестбанку стягнути 2,5 млрд грн з кримських активів групи "Альтком" читайте тут; 805 млн грн з донецького активу цієї ж групи - тут; близько 2 млрд грн з азотних підприємств Фірташа - тут.

Про судову війну між банком "Фінанси та кредит" і МАУ майже за 1 млрд грн читайте тут.

Про спроби "Дельта Банку" стягнути 129 млн євро з компанії, пов`язаної з екс-партнером Пінчука читайте тут; а 286 млн грн з компанії Хмельницького-Іванова - тут.

Рейтинг банків з найбільшим дефіцитом капіталу читайте тут.

Рейтинг банків з найгіршим рівнем ліквідності читайте тут.

Рейтинг банків за обсягом заробітків на валютних операціях за 9 місяців читайте тут, у 2014 році тут.

Рейтинг банків за відтоком депозитів населення в ІІ кварталі читайте тут, за 1-е півріччя – тут, у ІІІ кварталі - тут, за 9 місяців - тут, у 2014 році – тут.

Рейтинг банків за відтоком коштів юросіб в ІІ кварталі читайте тут, за 1-е півріччя – тут, у ІІІ кварталі - тут, за 9 місяців - тут, у 2014 році – тут

Рейтинг найбільш збиткових банків у 1-му півріччі читайте тут, за 9 місяців - тут, в 2014 році – тут.  

Новые обещания