Доктрина Тарути до 2030 року пропонує реальне бачення розвитку України - експерт

5 Май 2017 11:18

Документ може стати реальним державницьким баченням розвитку.

Таку думку висловив політолог Петро Охотін, зазначивши, що Сергій Тарута також має досвід в реальному секторі, що відрізняє екс-губернатора Донеччини від низки політичних лідерів, що в майбутньому, може надати йому політичне право на реалізацію даної стратегії.

«Практично всі українські економісти і низка закордонних, в тому числі й автор світового бестселлеру «Чому нації занепадають» Ерік Райнарт, погоджуються із тим, що Україна змушена використати свій потенціал розвитку, зробити швидкий ривок та вирватися із депресивної зони. І ріст у 2-3% нам цього не гарантуються. Через що варто шукати нестандартні, але збалансовані бачення економічного розвитку» - вважає Охотін.

«Саме через це представлена Тарутою доктрина розвитку «Україна 2030» може стати наочною стратегією, яка написана в Україні, українськими економістами та з точки зору національного інтересу. Що є дуже важливим не тільки економічним жестом, але й національним. Враховуючи той негатив, який спостерігався в моменти нав’язування країні умов МВФ чи інших кредиторів» - додає політолог;

«Документ може стати реальним державницьким баченням розвитку. Принаймні, мало хто з політичних партій займається розробкою програм, а не просто пошуком слоганів. Приємно, що дискусії про майбутнє повертаються в політику", - підкреслив Охотін.

"Наразі ми спостерігаємо розвиток проекту "Основа" та парламентські амбіції. Можливо, ця партія створить прецедент втілення програми після проходження в парламент",- на останок підкреслив Охотін.

Нагадаємо, що нещодавно Сергій Тарута представив Доктрину збалансованого розвитку «Україна 2030», що передбачає розвиток держави на основі інноваційної модернізації національної економіки та стимулювання розвитку внутрішнього ринку. Які дозволять досягти економічного зростання на рівні не менше 10% в рік, і до 2030 року ВВП України може складати $ 750-800 млрд в рік.

Необхідними шляхами для цього є детінізація економіки, деофшоризація і дерегулювання бізнесу, боротьба з корупцією, лібералізація податкової політики, модернізація пенсійного забезпечення, впровадження високих технологій, перегляд умов співпраці з МВФ і розробка бізнес-конституції.

Новые обещания