Депутат Київради Ваган Товмясян має спільний бізнес із сепаратистом

25 Фев 2016 19:21

Політики часто звинувачують журналістів у заангажованості і замовності. Наприклад, ця будівля, яка почала рости серед київського парку «Орлятко» майже десять років тому, опинилася в центрі суперечки між медіа і новообраним депутатом Київради.  

Розслідування «Хто знищив парк «Орлятко» вийшло ще у грудні 2012-го року. Там уперше було названо ім’я Вагана Товмясяна. Актуальності робота журналістів набула напередодні столичних виборів, на яких Товмасян опинився в списку «Батьківщини». Пробившись до Київради, новообраний депутат взявся за свою біографію, щоб позбутися репутації «скандального забудовника».

Честь і гідність Товмасян та його захисники відстоюють у суді.


ОЛЕНА ПІХУР, суддя Шевченківського районного суду:

- Перша неявка відповідача, враховуючи ще те, що про день та час даний відповідач фактично не був повідомлений, в судовому засіданні оголосити перерву…

Поки у судовій суперечці перерва, «Слідство.інфо» вирішило пильніше придивитися до нового депутата Київради. Ми навмисно не будемо згадувати історію з будівництвом у столичному парку. Питань до Товмасяна у нас вистачає й без неї.

Навчання, науковий ступінь, підприємець. Біографія новообраного тридцятичотирирічного депутата, яку ми отримали від Київради, вмістилась у якихось півсторінки. Але Товмасян цікавий тим, про що тут не згадується. І це не випадковість.

Якщо вірити декларації Вагана Товмасяна, у 2014-му депутат Київради, його дружина та двоє дітей заробили понад чотири з половиною мільйони гривень. Сам Товмасян задекларував два з половиною мільйони доходів від підприємницької діяльності. Його дружина – понад два мільйони. У Товмасянів дві земельні ділянки, житловий та садовий будинок.

А ще – шикарний автопарк. Наприклад, дружина Товмасяна має «Лексус» RX 350. А сам депутат любить машини ще більше. До «Ленд Крузера» 2012-го року, «Рейндж Ровера» 2011-го та «Шевроле Авео» 2008-го у 2014-му додався «Мерседес Бенц» s5004 за два з половиною мільйони. А ще в Товмасяни набрали кредитів на майже п’ять з половиною мільйонів. Звідки такі статки? Чим Товмасян заробляє на життя?

ВАГАН ТОВМАСЯН, депутат Київради:

- Касательно моей публичной деятельности, задавайте любые вопросы, я вам отвечу. Но касательно хозяйственной деятельности, я вам ничего….

Про господарську діяльність Товмасяна готовий розповісти Єдиний державний реєстр фізичних та юридичних осіб. Депутат Київради не тільки приватний підприємець, а ще й засновник багатьох фірм. І загальний внесок до статутних фондів цих компаній перевищує 38 мільйонів гривень. 

Наприклад, Ваган Товмасян є одноосібним засновником компаній «ТВР Інвест», «Орлі парк», «Стріт геймс», приватного підприємства «Престиж клуб» та «Благодійного фонду Вагана Товмасяна». Також він має частки ще в чотирьох компаніях - громадській організації «Спорт, освіта, майбутнє», ТОВ «Серваг», ТОВ «Київаеропроект» та ТОВ «Ад Астер логістік». Саме останні дві привернули нашу особливу увагу. 

Якщо вірити знайденим у Межигір'ї документам, то компанія «Київаеропроект» розробляла проектну документацію для цього вертолітного майданчика. Так, це той самий майданчик у резиденції Віктора Януковича, звідки екс-президент України повітрям тікав зі своєю свитою, коли перемога Майдану стала очевидною.

Підписаний у 2010-ому році акт здачі-приймання проектної документації на загальну суму у понад 335 тисяч гривень між компанією «Київаеропроект» та компанією «Танталіт», власником більшої частини землі під Межигір’ям, виловили з Київського моря разом з рештою документів.

У телефонній розмові зі «Слідством.інфо» Товмасян заявив, що не надто цікавиться деталями роботи «Київаеропроекту» та її замовленнями.

ВАГАН ТОВМАСЯН, депутат Київради:

- Может быть, я сам не знаю, но может быть. Почему? Потому что это специфический вид работ. Смотрите, в Украине есть одна компания, это «Украэропроект» - это государсвенная компания. А наша компания, она частная.

За щасливим збігом, у цей час поруч з ним був директор «Київаеропроекту» Віталій Макара. Він згадав замовлення від «Танталіту».

У 2011-му у цьому будинку на вулиці Депутатській урочисто відкривали офіс Святошинської районної організації Партії регіонів. Окрім керівництва та представників політичної сили, запрошення на захід отримали меценати.

Якщо вірити скріншоту з офіційної сторінки Партії регіонів, яка безслідно зникла з нетрів Інтернету, серед щедрих жертводавців був і Ваган Товмасян.

«Меценатам, які надають нашій організації неоціненну підтримку, були вручені два срібних ордени «Свобода і честь» та грамоти. Ордени отримали Товмасян Ваган Робертович і Колодій Богдан Васильович – їх привітав Плотніков Олексій Віталійович». 

Зазначимо, що жодних інших підтверджень факту отримання Товмасяном ордену або надання ним підтримки регіоналам ми не знайшли. Хоча є ще ця фотографія. На ній згаданий регіонал Олексій Плотніков перерізає червону стрічку, що точно відповідає розповіді на скріншоті з сайту Партії регіонів. Поруч стоїть людина, дуже схожа на Товмасяна. 

Ми навмисно повернулися на місце, де колись урочисто відкривали офіс Партії регіонів, щоб порівняти картинку. Будинок, дерева та парканчик на задньому плані підтверджують, що фотографію зроблено саме з цієї точки.

- Вы знаете этого человека?

ВАГАН ТОВМАСЯН, депутат Київради:

- Знаю, да…

«Слідство.інфо» показує Товмасяну фотографію людини, яку звуть Віктор Пеннер. Він – фігурант ще однієї історії, яку депутат Київради не афішує.

Віктор Пеннер, Ваган Товмасян та ще кілька їхніх партнерів мають спільну компанію «Ад Астер логістік», зареєстровану в окупованому Луганську. Її основний вид діяльності – надання в оренду автомобілів та легкових автотранспортних засобів. 

Чому нас цікавить співпраця Товмасяна з Пеннером? Тому що нині ця людина – в реєстрі осіб, що переховують від органів влади за… цитуємо… «створення терористичної групи чи терористичної організації». 

Прізвище Пеннера більш відоме на Луганщині, а точніше, у так званій Луганській народній республіці. Якщо вірити новинам звідти, у 2014-му році, після початку окупації сходу, він змагався за крісло голови ЛНР, але за результатами псевдовиборів програв. Натомість, Пеннер став радником з економічних питань переможця – Ігоря Плотницького. Останні згадки про Пеннера на сепаратистських сайтах кажуть, що у липні 2015-го він пішов і з цієї посади. 

- Кто это?

ВАГАН ТОВМАСЯН, депутат Київради

- Написано ж, прочитайте.

- Разыскивает милиция.

- Почему это разыскивает милиция? Я не знаю. Виктор Пеннер.

- Потому что это помощник Плотницкого.

- Ну, а я причем? Ну, разыскивает милиция...

- У вас с ним общий бизнес.

- Где?

- Вот, по состоянию на сейчас.

- Посмотрите, когда я вышел с этого бизнеса.

- Вы не вышли! Вот, сегодняшним числом.

- Нет, ну, я не знаю, почему не обновились, но я очень давно вышел из этого бизнеса.

Можливо, Товмасян просто заплутався у своїх численних компаніях? Це можна припустити, якщо проаналізувати офіційні витяги з реєстру фіз і юросіб. Раніше Пеннера та Товмасяна поєднувала ще одна фірма – «Луганська автотранспортна компанія-0777». І справді, вони з її засновників вже вийшли. Спочатку з документів зникло прізвище Пеннера, а згодом і Товмасяна. Про всяк випадок уточнюємо ще раз. 

- То есть вы отрицаете, что у вас общий с ним бизнес?

ВАГАН ТОВМАСЯН, депутат Київради:

- Что отрицаю?

- Что у вас с ним общий бизнес.

- Да, отрицаю!

Нам залишається сподіватися, що в реєстраційній службі і справді з якихось причин просто забули видалити прізвище Товмасяна, яке значиться поруч з прізвищем Пеннера. Бо якось це не по-новодепутатськи – мати в бізнес-партнерах сепаратиста. Товмасян усе ж таки не в Опозиційному блоці, а у патріотичній «Батьківщині».

Марія Землянська, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»

Новые обещания