Дефіцит Пенсійного фонду: чи варто хвилюватися українцям

20 Янв 2017 15:29

Вирішити проблему дефіцитності Пенсійного фонду можна лише одним методом.

Про це повідомляє голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак.

«Сьогодні загальний бюджет Пенсійного фонду становить 280 мільярдів гривень, а дефіцит — 141,5 мільярдів гривень. Тобто половина бюджету Пенсійного фонду є дефіцитною і покривається із загального фонду Державного бюджету України», - пояснює аналітик.

За словам експерта, для пенсіонерів це нічого не означає. Про це повідомляє Антикор.

«Хоч би яким був дефіцит Пенсійного фонду, хоч би якою була його величина, вона в повному обсязі все одно буде покриватися коштом Державного бюджету. Чи то буде 140 мільярдів, чи то 130 мільярдів, чи то 150 мільярдів… Вся сума буде покриватися з бюджету, тому що виплата пенсій — це перший і головний соціальний обов’язок держави перед своїми громадянами», - каже Андрій Новак.

За словам співрозмовника видання, вирішувати проблему дефіцитності Пенсійного фонду можна лише одним методом — проведенням справжньої пенсійної реформи, яка полягає не у підвищенні пенсійного віку, а у переході з однорівневої солідарної пенсійної системи, яка сьогодні існує, до трирівневої, де другий і третій рівень — накопичувальні, і один із них є обов’язковим.

«Тільки так ми зможемо рік у рік зменшувати проблему дефіцитності Пенсійного фонду і його покриття з Держбюджету, тобто за рахунок усіх нас, платників податків», - налогошує експерт.

Новые обещания