Дістало! Студенти університету Драгоманова готові розпочати свій Майдан

5 Апр 2016 09:09

Вперше в новітній українській історії студенти виступили проти свого Ректора. І якщо ситуація найближчим часом не зміниться, активісти готові розпочати акцію Майдан – Драгоманов.

Вп ерше в новітній українській історії студенти виступили проти свого Ректора. І якщо ситуація найближчим часом не зміниться, активісти готові розпочати акцію Майдан – Драгоманов. 

Йдеться про один   із найбільших вищих навчальних закладів України -  Національний педагогічний університет імені Драгоманова та його одіозного керівника  Віктора Андрущенка. Виступити настільки радикально студентів змушує нахабність та безкарність, з якою «інтелігентна» родина Андрущенка розкрадає університетське майно. Зараз ситуація принципова й вирішальна - або переможе студентський спротив, який підтримали депутати Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, або ж переможе стара, корумпована команда Андрущенка й студенти- бунтарі будуть викинуті з університету.

Для розуміння ситуації  - університет Драгоманова, один із найстаріших та найбільших  ВУЗів Києва.  У своєму розпорядженні він має чималу кількість земель та приміщень в самому центрі Києва, де вартість земельних ділянок вимірюється мільйонами. З одного боку, це – прекрасна нагода для  максимального використання ресурсів для розвитку університету шляхом прозорого та законного господарювання, з іншого – спокуса для керівництва  особистого збагачення. Драгоманівцям не пощастило -  земельні ділянки та нерухомість, які перебувають власності  університету працюють не на колектив, а на родину ректора Андрущенка. Причому масштаб зловживань настільки масштабний, нахабний і неприкритий, що  самі студенти не витримали й зібраний фактаж передали народним депутатам та правоохоронним структурам. Студентська рада НПУ ім. Драгоманова звернулася до народних депутатів України, до Національної поліції, до Служби безпеки України, а також до Генеральної прокуратури через кричущі факти зловживання в університеті з боку ректора Віктора  Андрущенка.

Андрущенко Віктор Петрович – професор філософських наук (1991), академік АПНУ (2003), автор багатьох монографій. З 2003 року перебуває на посаді ректора НПУ ім. Драгоманова.

CfNZW4eWEAA-tpV.jpg

Саме з цих часів в університеті почалися відбуватися речі, котрі є дуже дивними.  Наприклад, 08.09.2005 року за одноособовим рішенням (без попереднього погодження з підрозділами, що відповідають за управління фінансово-господарською діяльністю) Віктор Андрущенко просив припинити право на користування земельної ділянки у Шевченківському районі м. Києва. На даній території знаходилася система вентиляції для бомбосховище. Незважаючи на те, що законодавство забороняє відчуження земель державної власності на котрих знаходиться майно державної власності, а також об’єкти цивільного захисту, 0,2 га землі були приватизовані ТОВ «Велдан». 

А в будівлі університету на вулиці Франка затишно розташувався ресторан «Старе Місто», котрий перебудував приміщення на свій манір, незважаючи на те, що воно є архітектурною пам’яткою. Попри те, що власник ресторану ТОВ «Нова Земля» заборгувала за оренду університетові понад 500 тис. гривень, НПУ ім. Драгоманова в особі ректора продовжила оренду цього приміщення. Настільки лояльне ставлення керівника пов’язують з тим, що «Старий двір»– є власністю його родини.

CfNZW4eWEAA-tpV.jpg

CfNZW4eWEAA-tpV.jpg

Безымянный.jpg

До і після ресторан «Старе місто»

Цікава історія також пов’язана з одним із відомих «випускників» педагогічного університету. У серпні 2013 року теперішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль в одному зі своїх інтерв’ю заявив, що диплом Владислава Каськіва, здобутий в 2006 році в Драгоманова – є «липою». У свою чергу, колишній Голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України на сайті свого відомства виклав відсканований диплом. Водночас, як вдалося встановити, у вересні 2005 року Національний педагогічний університет ім. Драгоманова зарахував Каськіва студентом екстернату Інституту історичної освіти за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Історія» за ОКР «бакалавр». 

CfNZW4eWEAA-tpV.jpg

Однак, без отримання ступеня бакалавра, наказом університету ім. Драгоманова через три місяці Каськів переводиться на навчання за ОКР «спеціаліст» того ж навчального закладу та 2 лютого 2006 року відраховується зі складу студентів екстернату Інституту історичної освіти  у зв'язку з отриманням ОКР «спеціаліст» і   закінченням вишу. 6 лютого 2006 року він отримує диплом серії КВ № 28374721, ОКР «спеціаліст» кваліфікації «вчитель історії». Без відома й участі самого ректора таку оборудку з фальшивим дипломом провернути було б неможливо. 25 березня 2016 року Національна поліція України оголосила в розшук колишнього голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва.

Ще однією «знаковою» фігурою в історії університету є колишній проректор університету  Олег Падалко. Він разом з головним бухгалтером Ярославською Л.П. тримають на рахунку в одному з банків міста Києва кошти університету в сумі близько 9 млн. гривень під 4-% ставкою. Сам Олег Семенович за часів перебування на посаді в університеті зміг придбати два приватних будинки у Києво-Святошинському районі та п’ять квартир у місті Києві.

Ректор Андрущенко також не ображав себе у фінансових схемах. За час свого керування одним з найвідоміших та найбільших університетів України він став власником будинків в Голосіївському районі міста Києва та Києво-Святошинському районі, а також чотирьох квартир. Водночас, родичі ректора мають рахунки в закордонних банках. Як наголошує студентство, в університеті також «працюють» родичі ректора, проректорів, деканів. Щоправда їх ніхто не бачив на робочих місцях вже декілька років. А його донька навіть змогла відкрити у будівлях Національного педагогічного університету свій, приватний ВНЗ, котрий функціонує там по сьогоднішній день.

Окрім навчальної частини, ситуація не краща в гуртожитках. Для студентів Драгоманова там постійно бракує місць, хоча за розслідуванням самих студентів в їхніх гуртожитках проживає декілька сотень осіб, які не мають жодного відношення до університету. Сам ректор, коли йому про це говорять «клеїть дурня» й каже, що він знає про цю проблему, але не відає, що це за люди та що з ними робити. Так само Андрущенко ніби-то «не в курсі», що в тих же студентських гуртожитках розміщені магазини, які не платять за оренду, продають алкогольні напої та ще й безкоштовно користуються комунальними послугами. Звичайно, їх сплачує університет.  

Спортивно-оздоровча база «Сула», котра знаходиться в м. Лубни Полтавської області та перебуває на балансі університету та фінансується ним знаходиться у жахливому стані. Студенти для відвідування цією бази  мають сплатити понад 70% від загальної вартості путівки.  

Те ж саме і з київським спорткомплексом університету. Заробляючи на платних послугах в басейні в місяць близько 300 тисяч гривень в місяць, кошти  йдуть на центральний рахунок НПУ  та повертаються на потреби спортивного комплексу в дуже невеликих розмірах.  Ректорат Драгоманова (читай Андрущенко) без відома дирекції спорткомплексу здає в оренду комерційним структурам офісні та складські приміщення комплексу. В приміщеннях спорткомплексу  працював цех по випічці кондиторських виробів, перебувала комерційна фірма з продажу комп`ютерів, будується елітна сауна, здаються в оренду місця для розміщення реклам, автомати для продажу соків ,кави,банкомати для поповнення рахунків тощо. Студенти у цьому також вбачають корупційні дії з боку Віктора Андрущенка та його наближчого оточення.
    Як кажуть – дістало! Саме тому студенти звернулися до депутатів Верховної Ради України, котрі відповідають за боротьбу з корупцією. Треба віддати належне народним обранцям, які оперативно розглянули звернення студентів на своєму засіданні 16 березня й звернулися до Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України, Міністра освіти і науки України про проведення перевірки порушених у зверненні питань.

Зараз в університеті Драгоманова працюють дві аудиторські перевірки Міністерства освіти та науки, які вивчають навчальну та фінансово- господарську складові діяльності університету. Неабияк перелякане керівництво університету (вважай Андрущенко), хотіло вплинути й звернувся з офіційним проханням не проводити перевірку, мовляв, у нас все добре. Водночас, треба віддати належне Міністру Сергію Квіту, який заявив, що керівництво навчального закладу ніяким чином не зможе вплинути на те, чи буде проведений аудит, чи ні.

Як часто буває у таких випадках, Віктор Андрущенко на тривалий час захворів.   Так його не було на роботі 24 березня, коли  студентська рада університету Драгоманова хотіла публічно поставити ректору свої запитання. А під час студентської конференції  30 березня, замість ректора, який «на лікарняному» були приступні два проректори, котрі не змогли відповісти на запитання, оскільки відповідь на них має лише одна людина - Віктор Андрущенко.

Водночас, у нього вистачає сил та здоров»я почати репресії проти неугодних активістів. Незважаючи на те, що найбільш активне й прогресивне  студентство лише намагається покращити якість освіти в університеті, а також бореться за чесність та гласність у стінах своєї  Альма матер, стало відомо про те, що вже існує так званий «чорний список». У ньому зазначені імена активістів, котрі долучилися до війни з корупцією та зловживаннями в університеті. Ректор знову «клеїть дурня» й говорить, що він ні з ким не бореться, не ображається ні на кого, й нікого не збирається  відраховувати.

Але віри цьому мало. Адже останні події свідчать про зворотне. Незаконним наказом Віктора Андрущенка був звільнений перший проректор, який побув на посаді лише один місяць, але який почав «надто вникати» у справи університету, зокрема,  підтримав студентські вимога щодо прозорості в фінансово – господарській діяльності вузу. Позбулись посад також  викладачі та працівники ректорату, що виступили проти засилля в Драгоманова сімейного клану Андрущенків.

Вперше в Україні органи студентського самоврядування виступили проти корумпованого керівництва одного з найпрестижніших університетів. Вони перемогли на Майдані під час  Революції гідності, й хочуть, щоб їхнє прагнення    до кращого майбутнього здійснилося у їхньому університеті.

Богдан Буря

 

 

Новые обещания