Cпецслужби росії створили інформаційну компанію "Дев'ятий вал" – ЗМІ

12 Сен 2023 17:35



Кількість психологічних операцій проти України продовжує зростати у всьому світі, але окрему увагу російські спецслужби приділяють роботі на Заході з політиками, журналістами та лідерами думок.

Американське видання The New York Times опублікувло статтю "Росія готує довгострокову кампанію з дезінформації, спрямовану на США та Європу". Росія хоче відновити свій вплив на громадську думку, маніпулювати нею та одночасно приховати, йдеться у статті.

Зокрема, пише NYT, спецслужби РФ таємно використовує союзників усередині незалежних організацій для поширення пропаганди та розвитку зв'язків із новими лідерами у США та Європі. Ці зусилля розраховані на тривалий час. Спецоперації РФ спрямовані на створення підтримки Кремля серед американців та європейців, а також на фейкові народні протести.

За даними розслідування українських журналістів, одним із акторів, який веде деструктивну діяльність проти Києва, є агентство соціального інжинірингу "Дев'ятий вал", яке пов'язане з російськими спецслужбами та організує когнітивні інформаційні кампанії.

У розслідуванні йдеться про те, що в рамках своєї роботи ця структура систематично займається антиукраїнською пропагандою в країнах Заходу, налаштовуючи населення та еліту Європи проти підтримки Києва. Провівши аналіз, за інформацією журналістів, можна вивести такі треки: інфоприводи у західних ЗМІ із заявами чинних та колишніх політиків, які виступають проти членства України в ЄС та НАТО; заяви представників західного військового істеблішменту про неможливість перемоги України через недостатність військової могутності та людських ресурсів; організація провокацій, спрямованих на розгойдування невдоволення європейцями мігрантів з України.

Координація діяльності "Дев'ятого валу", за даними ЗМІ, здійснюється Адміністрацією президента та профільними підрозділами російських спецслужб. Швидше за все, керують цим колишні чиновники АП та силовики. Довгостроковою метою інфокомпанії є деморалізація українців та розворот громадської думки в Європі на підтримку Росії. За задумом ініціаторів психологічних операцій, еліти країн ЄС втомилися від конфлікту в Україні. Окремий акцент у рамках ідеологічної боротьби з нами робиться на тому, що Україна є "токсичним активом". Європа нібито зазнає невиправданих втрат і перестає бути суверенним актором. 

Україну хочуть виставити дармоїдом, який не приносить нічого, крім проблем та завищених витрат, вважають у розслідуванні. Враховуючи риторику західних ЗМІ про "довгу війну з Росією", робота російського ІПСО становить особливу небезпеку: щоденні публікації про "втому" від України ризикують в один день стати реальністю.

Джерело: UBR.UA

Новые обещания