Чому у центрі столиці на місці громадського туалету працює фешенебельний ресторан

2 Июн 2016 23:36

ЕЛІТНА ВБИРАЛЬНЯ.

Колишня депутатка Київради Олена Єскіна веде підрахунок самобудов столиці.  

За даними громадської активістки, в Києві без жодних дозвільних документів зведено понад дві сотні об’єктів.

ОЛЕНА ЄСКІНА, громадська активістка:

- Ми бачимо в кожному дворі якесь архітектурне свавілля, починаючи від малих архітектурних форм – дозабудови скверів, багатоповерхівок.

 «Слідство.інфо» викрило ще один ну дуже нахабний самобуд із загарбанням частини історичного скверу в центрі Києва.

Це Поліцейський садок – сквер в центрі столиці поряд з костьолом. А це елітний ресторан, який займає чималу частину скверу. Як з’ясувало «Слідство.інфо», де-юре помпезна будівля – це громадська вбиральня. Де факто замість туалету тут уже 11 років працює ресторан – без відведення землі і погодження будівництва. 

ВІКТОР РЕКУН, заступник директора департаменту ДАБІ у м. Київ:

- На сьогоднішній день будь-які документи, які б підтверджували право використання будівлі під заклад громадського харчування, ДАБІ не надавався.

Заклад «Кувшин» в Поліцейському садку входить в мережу ресторанів, власником якої є відомий підприємець Михайло Бейлін. Він є бізнес-партнером родини голови Адміністрації Президента Бориса Ложкіна.

 

Громадські вбиральні розміщувалися в Поліцейському садку ще в 90-х. Потім споруда перейшли в приватні руки. А у двотисячних туалети перетворилися на елітний ресторан. Документи, які ми зібрали по цьому об’єкту, «Слідство.інфо» відправило на аналіз юристові.

ДМИТРО ЙОВДІЙ, юрист:

- Можна зараз стверджувати, що з тих документів, які зараз наявні, що ця земельна ділянка, яка знаходиться на перехресті цих вулиць, вона взагалі захоплена самовільно і самовільно на ній побудовані певні об’єкти.

Загарбання ділянки на території міського саду за 11 років не зацікавило жодного мера Києва, депутата Київради чи профільного чиновника. Місцева влада, яка розпоряджається столичною землею, незаконний об’єкт вперто не помічає.

Державна архітектурно-будівельна інспекція, яка контролює всі забудови в місті, з 2011-го року виносила низку приписів і стягувала штрафи. А в 2014-му розпочала судовий процес проти власника незаконно зведених приміщень.

ВІКТОР РЕКУН, заступник директора департаменту ДАБІ у м. Київ:

- Були суди , в яких ми були позивачами. А саме, саме приведення будівлі до попереднього стану. Нажаль, господарським судом, апеляційним було відмовлено в цих вимогах.

За ці роки приміщення, в якому розташувався ресторан пана Бейліна, змінило кілька власників. У 2007-му квадратні метри купила фізична особа, такий собі Андрій Бучацький, який наразі й володіє спорудою у Поліцейському садку. У рішенні суду сказано, що пан Бучацький придбав уже не вбиральні, а приміщення на понад 300 квадратів. Пояснити, яким чином відбувся перепродаж незаконних та не введених в експлуатацію споруд, мали б правоохоронні органи.

Тим більше, що сам перепродаж майна виглядає доволі сумнівно. Нинішній власник Андрій Бучацький купив приміщення в уже ліквідованої компанії «Мілан», співзасновником якої він і був на той момент. Тобто, фактично, сам у себе.

Чорні мантії не побачили доказів, що саме нинішній власник приміщення незаконно переробив скромну вбиральню на фешенебельний ресторан. А тому, за дивовижною логікою суду, і не зобов’язаний зносити самобуд. 

Директорка ресторану спілкуватися з нами категорично відмовилася:

 «Слідство.Інфо» зв’язалося з власником закладу, ресторатором Михайлом Бейліним. Він повідомив, що приміщення під свій бізнес орендує. Та  запевнив нас, що з документами повний порядок.

- Ми не власники ресторану, ми орендуємо. Якщо хочете, я можу дати фахівця нашого, юриста, він покаже всі документи, ми не власники, є дозвіл на цю площадку. Я не власник цього скверу.

Після нашого спілкування ми отримали відповідь на запитання про дозвільні документи на ресторан листом.

«Місце розташування кафе з літнім майданчиком було погоджено рішенням Київської міської ради на земельній ділянці орієнтовною площею 0.08 га. Інститутом  генерального плану міста Києва було погоджено  відведення зазначеної земельної ділянки. Відповідно технічного звіту встановлено зовнішні межі землекористування та її площа».  

Однак, схоже, юристи ресторатора банально вирішили ввести журналістів в оману. Насправді відведення землі так і не відбулося. У столичному управлінні Держгеокадастру нам повідомили, що ділянка з таким кадастровим номером, як зазначають юристи, у власність чи користування не передавалася.

Підтвердили цю інформацію і в земельному департаменті Київської міської адміністрації. І, ніби знущаючись, ще й додали, що запитувала нами ділянка під рестораном входить до переліку зелених зон міста.

Не менш оригінальну відповідь ми отримали від юристів пана Бейліна і щодо самого приміщення, в якому розмістився ресторан.

«Інформація про те, що будівля, в якій розміщено ресторан «Кувшин», є самовільно збудованою, є брехливою та неправдивою. Дії  уповноважених осіб, які надали таку інформацію, підлягають адміністративній та кримінальній відповідальності – невиконання рішення суду».

Власник приміщення дійсно позивався до державної архітектурно-будівельної інспекції та хотів змусити чиновників узаконити самобуд.

ЛЮДМИЛА ПАНКРАТОВА, юристка:

- Так роблять дуже багато забудовників, коли через суд вирішується питання. Самовільно зводиться будівля, і через суд ця незаконна будівля може бути узаконена.

У справі з рестораном-самобудом київський  апеляційний адміністративний суд, звичайно ж, став на бік  бізнесменів. Однак будівлю так і не було узаконено.

ВІКТОР РЕКУН, заступник директора департаменту ДАБІ у м. Київ:

- Ці рішення є, але з виконавчим листом зареєстрованих декларацій немає в нас. 03.35 не зверталися вони до інспекції щодо використання цього права.

Минулого тижня закінчилася чергова перевірка закладу. Державна архітектурно-будівельна інспекція вже вкотре склала приписи про заборону експлуатації приміщень і наклала штраф. Та схоже, власників ресторану, де зранку до ночі повно клієнтів, санкцією в 130 тисяч гривень не налякаєш. Оскільки всі інші інстанції не можуть або не хочуть зупинити роботу самобуду, ми вирішили звернутися до найвищої інстанції -  міського голови Києва.

ВІТАЛІЙ КЛИЧКО, міський голова Києва:

- Дякую, що ви сказали, я дізнаюся і вам відповім.

«Слідство.інфо» чекає від Віталія Кличка не лише пояснення, але й рішучих дій з повернення захопленої частини скверу громаді Києва. Адже міська влада має всі важелі, щоб не просто відсудити ділянку під рестораном, але й змусити бізнесменів компенсувати збитки за незаконне користування землею. Сподіваємося, впливові зв’язки власника ресторану пана Бейліна не завадять Віталію Кличку чесно виконати свою роботу в інтересах киян.

ЄВГЕНІЯ МОТОРЕВСЬКА, Слідство.Інфо

Новые обещания