Чим загрожує Порошенку збереження прем’єра Яценюка

8 Дек 2015 23:07

Публічні звинувачення в корупції рано чи пізно поставлять хрест на управлінській кар’єрі чинного глави уряду, але в інтересах президента прийняти відповідне рішення якнайшвидше.

Оприлюднену сьогодні в британській The Times інформацію щодо причетності Арсенія Яценюка до розкрадання прибутку Одеського припортового заводу можна вважати точкою відліку до відставки прем'єра. 

Тимчасовою рятівною соломинкою для керівника Кабміну може служити лише те, що офіційно заступник Генпрокурора та прокурор Одеської області Давід Сакварелідзе вже заперечив, що ділився відповідними даними з іноземними журналістами. Але не виключено, що британське ЗМІ отримало цю інформацію від когось з оточення Сакварелідзе. Банкова, звичайно, може зробити вигляд, що нічого не відбулося, але проста фраза – "Яценюк краде прибутки ОПЗ", що вже пішла в маси, зобов'язує його до рішучих дій. В іншому разі, тягар недовіри та підозр в масштабній корупції, який зараз лежить на прем"єру, може переміститися на плечі Петра Порошенка, пише ДС

Загалом в ситуації, що склалася може бути лише два варіанти подальшого розвитку подій. І обидва вони залежать від рішення глави держави. Перший сценарій передбачає негайну реакцію Петра Порошенка. Це може бути заява Банкової про те, що "БПП "Солідарності" варто розпочати процес створення нової коаліції в парламенті. Зрештою, відповідну заяву може оприлюднити не президент, а керівник фракції його партії в Раді Юрій Луценко. Звичайно, це аж ніяк не гарантує, що 11 грудня, коли Арсеній Петрович планує завітати до парламенту та прозвітувати про рік своєї діяльності, в залі під куполом знайдеться 226 голосів, які підтримають постанову про висловлення недовіри прем'єру. Але президенту важливо проявити ініціативу, та дати чітко зрозуміти, що далі йому не по дорозі з лідером "Народного фронту". Хоча процес формування нової більшості може зайняти чимало часу.

Якою може бути нова коаліція? Окрім "БПП "Солідарність" до неї можуть також увійти представники партії "Укроп", які пройшли до Ради під прапорами пропрезидентської сили, але в розпал конфлікту Банкової та групи Приват покинули фракцію "Солідарності". Також в більшість, швидше за все, увійде "Батьківщина". Щоправда, для цього президентській команді доведеться пожертвувати Тимошенко і Ко кілька урядових портфелів. Крім того, в пропрезидентський табір може повернутися фракція "Радикальної партії", яка останнім часом дещо притихла і вже не так активно, як раніше критикує Банкову.

Але є і другий варіант, який може обрати Петро Порошенко і який передбачає збереження Арсенія Яценюка на посаді прем'єра. Окрім репутаційних ризиків, про які йшлося вище, з якими доведеться у цьому випадку миритися президенту, є і ще низка проблем. По-перше, це продовження масивних інформаційних атак на Банкову з боку її основних нинішніх опонентів – "Укропу", "Свободи", "Батьківщини" та інших. По-друге, парламент може не підтримати нову урядову програму розвитку країни на 2016 рік. Також Рада може провалити прийняття бюджету на наступний рік та внесення змін до податкового кодексу. Всі ці фактори разом наноситимуть серйозних ударів по авторитету та рейтингу Петра Порошенка. В результаті діюча нині хитка більшість так чи інакше розвалиться, адже частина депутатів, які входять нині до коаліції, зрештою відмовляться відповідати за політичні провали Яценюка та кадрові прорахунки Порошенка.

Таким чином, питання про відставку Яценюка рано чи пізно буде вирішене. Якщо Банкова обере перший варіант, то це станеться ще до кінця року. Якщо ж другий – то через 2-3 місяці. Відтак, вже навесні країну можуть чекати нові – позачергові парламентські вибори. Але якщо зараз "БПП "Солідарність" має найкращі шанси перемогти в цій кампанії, то зволікання з відставкою Яценюка суттєво їх погіршить. 

Новые обещания