Чи покарає Порошенко Парцхаладзе за Соболєва і Єфименка?

19 Окт 2015 17:13

Черговий скандал з висуванцями "БПП – Солідарність" ставить під сумнів адекватність сучасним реаліям осіб, які у президентській партії відповідають за вибори.

Донецький блогер Денис Казанський оприлюднив інформацію, що кандидат від президентської сили на Київщині В'ячеслав Соболєв - друг Януковича. 

"В'ячеслав Соболєв настільки любить "русскій мір", що одружився з колишньою дружиною російського співака Миколи Баскова Світланою Шпігель. Батько Світлани Борис Шпігель - колишній російський сенатор і фармацевтичний магнат. Дуже багатий і впливовий чоловік в Росії", - зазначив Казанський. За словами блогера, кандидат від "БПП" є власником донецьких супермаркетів "Обжора", які з перших днів підтримували терористів "ДНР". Сам викритий кандидат назвав допис Казанського "чорним піаром", пише dsnews.ua

 "Я написав заяву, що якщо інформація підтвердиться, я готовий зняти свою кандидатуру. Але тільки якщо хоча б один факт підтвердиться", - зазначив Соболєв. Тобто, теоретично зніматися він не панував. Проте в президентській партії від гріха подалі вирішили позбавитися скандального кандидата і вустами Юрія Луценка пообіцяли "внутрішньопартійну розбірку". Проте не забули трохи виправдатися. Мовляв, Соболєв продав свою долю в мережі супермаркетів "Обжора" ще у 2007 році.

Це далеко не перший гучний скандал з висуванцями від президентської партії. Варто згадати біл-борди екс-міністра інфраструктури в уряді Миколи Азарова Костянтина Єфименка, з яких мешканцям Білої Церкви повідомляють, що цю особу підтримує "БПП - Солідарність". Харків'яни, наприклад, підозрюють, що і Геннадія Кернеса благословили на мерство з Києва, а дніпропетровці - що Олександра Вілкула. Є й так би мовити замасковані варіанти. Як писали ЗМІ, по столичній Оболоні від "БПП" балотується Людмила Антоненко - сестра екс-"регіонала" Вадима Столара. Звісно, це не злочин, але чому "жити по-новому" означає мати у місцевих радах сімейні підряди? Якщо добре відфільтрувати списки президентської партії, то можна познаходити сотні цікавих персон, родичів, кумів і так далі. Просто цим ніхто особливо не займався. Тож виникає три логічних питання: хто формував списки, хто відповідатиме за цих людей і чи дійсно буде внутрішньопартійна розбірка в "БПП".

Вочевидь, кандидатів у депутати обласних і районних рад узгоджували керівники областей або люди, які відповідають там за виборчу кампанію. На Київщині такою особою є перший заступник голови ОДА Лев Парцхаладзе. Тому за скандал із цим Соболєвим, вочевидь, має відповідати він. Або недогледів, або...  Проте можна майже стовідсотково стверджувати, що Парцхаладзе жодного покарання по партійній лінії не понесе. Так само, як і й інші відповідальні за вибори. Ні в регіонах, ні на Банковій.

Можливо, хтось сподівається, що після 25 жовтня всі забудуть про вибори, місцеві депутати отримають мандати і ніхто й не згадуватиме, яка політична сила їх привела до влади. Це помилкова думка. Саме тоді почнеться найгірше для президентської партії. Очікувані земельні, майнові чи кадрові скандали на місцях перетворять її депутатів на нових "регіоналів", що бумерангом ударить по Президенту. Аби цього не сталося, замість беззмістовних обіцянок влаштувати розбірки після виборів, керівництво партії має відфільтрувати свої списки ще до дня голосування. Для цього, принаймні, треба зробити одну річ - виключити зі списків декілька десятків осіб, яких підозрюють у підкупі виборців, у використанні адмінресурсу, одіозних персонажів, мажорів і тому подібну братію. Краще десь програти округ, аніж потім нести відповідальність за людей, які йдуть до місцевих рад виключно задля особистого збагачення. Після виборів відкликати таких діячів буде фактично неможливо.

Новые обещания