Авральные каникулы в столичных школах, или кто подставил Виталия Кличко

29 Окт 2014 00:00

Мер столиці Віталій Кличко знов став об'єктом для критики - на цей раз з боку батьків, невдоволених оголошенням авральних шкільних канікул.

Дивною ідеєю зекономити на опаленні, Кличка певною мірою підставив департамент освіти КМДА - контора, з надр якої за останні півроку практично не виходило більш-меньш конструктивних пропозицій. Ініціатива дійсно балансує на межі чиновницького ідіотизму: в той час як діти сидять по домівках, а батьки вимушені ламати свої плани, вчителі, істотно, ходять на роботу та гріються різного роду електричними девайсами. Витрачена таким чином електроенергія має всі шанси нівелювати 'велику економічну ідею' керівництва столичного управління освіти.

При цьому стріли батьківського невдоволення летять у багатостраждального мера, який, до речі, останнім часом здійснював кілька спроб поміняти очільницю столичної освіти Олену Фіданян, призначену на цю посаду колишнім тимчасовим керівником міста Бондаренком. Але всі потуги Кличка в цьому напрямі були вщент розбиті міцною 'кришею' пані Олени: всіх фахівців, кандидатури яких розглядав мер, нещадно обробляли лайнометні ЗМІ. Тож Фіданян досі править столичною освітою.

Олена Фіданян

Треба сказати, що епохальна ідея з канікулами - перша ініціатива, у зв'язку з якою взагалі можна згадати про існування пані Фіданян. Раніше вона не була помічена у більш-меньш гучних освітніх процесах. Про неї кажуть як про людину дуже обережну: навіть прийом громадян вона ніколи не веде особисто, завжди запрошуючи до себе або представників 'кишенькових' батьківських організацій, або начальство у особі, скажімо, Лілії Гриневич.

При цьому Олена Григорівна примудряється тихо 'валити' більшість регіональних програм в галузі освіти. Свідомо чи ні, але тільки в цьому році департамент освіти КМДА 'облокотився' на реалізацію п'яти регіональних освітніх проектів, запланованих на 2014 рік, під які були виділені державні кошти. Це проект по відновленню дитячих садочків, програма комп'ютеризації шкіл (було виділено 7 мільйонів гривень), програма 'Питна вода' (згідно з якою школи у Деснянському районі столиці мали отримати кулери з водою), заміна шкільних харчоблоків та програма по заміні вікон у школах (привіт ініціативі по енергозбереженню).

Куди були перенаправлені кошти, передбачені бюджетом міста під реалізацію цих програм, невідомо. Попри ці, м'яко кажучи, достатньо скромні успіхи, Олена Фідонян поки що непохитно тримається біля керма столичної освіти. Секрет її 'незамінності' полягає у глибоких політичних зв'язках. Кажуть, що на посаду її влаштував Бондаренко по дзвінку Яценюка. Останній, як відомо, має серед членів своєї команди Лілію Гриневич, у якої Фідонян свого часу працювала помічником. Щодо політичних уподобань нинішньої очільниці київської освіти, - вони деякою мірою незрозумілі.

Свого часу, за славетного правління у столиці Леоніда Черновецького, Федонян займала скромну посаду керівника шкільного відділу управління освіти. Під час виборчої кампанії 2012 року вона працювала у передвиборчому штабі Журавського - того самого помічника Льоні-Космоса та вірного регіонала, якого не так давно засунули до сміттєвого баку.

Пані дуже старалась: будучи держслужбовцем, мандрувала по Житомирщині та відкрито агітувала за свого кандидата. Журавський тоді округ 'взяв', а з Фідонян сталась незрозуміла метаморфоза - після виборів, під час яких вона працювала на одіозного регіонала, пані з якогось дива стала помічницею Лілії Гриневич, тогочасної опозиціонерки та ідейної бютівки. Хоча ця метаморфоза не є зрозумілою тільки неофітам від політики.

Бо насправді та ж Лілія Гриневич керувала свого часу столичною освітою під патронатом і у тісному контакті з Журавським. Можливо також, що Федонян примудрилась надавати дієві послуги обом, начебто ідеологічно несумісним кандидатам. Висновок напрошується достатньо депресивний, принаймні для Кличка: виходить, що під його крилом досі живе та непогано почувається, керуючи цілою сферою столичного соціально-економічного життя, така собі глибоко законспірована опозиція. У вигляді чиновниці незрозуміло широких політичних уподобань - від махрових 'ригів' до гіпертрофовано європейських членів команди Арсенія Яценюка. А ви кажете - якісь канікули незрозумілі. Дивіться глибше. Шишки на кого валяться? Отож.

Новые обещания