"Аптечные" марки Жеваго попали под арест

8 Фев 2017 09:52

26 січня Печерський райсуд м. Києва – в рамках кримінального провадження №12015100010000279 Генпрокуратури за підозрою екс-глави правління банку «Фінанси та кредит» В. Хливнюка в привласненні та розтраті коштів цієї фінустанови – наклав арешт на торгові марки (перелік - тут), власниками яких є ТОВ «Артеріум ЛТД», ПАТ «Галичфарм», ПАТ «Київмедпрепарат» (пов’язують з нардепом К. Жеваго - власником «Фінанси та кредит»), пише Finbalance.

26 січня Печерський райсуд м. Києва – в рамках кримінального провадження №12015100010000279 Генпрокуратури за підозрою екс-глави правління банку «Фінанси та кредит» В. Хливнюка в привласненні та розтраті коштів цієї фінустанови – наклав арешт на торгові марки (перелік - тут), власниками яких є ТОВ «Артеріум ЛТД», ПАТ «Галичфарм», ПАТ «Київмедпрепарат» (пов’язують з нардепом К. Жеваго - власником «Фінанси та кредит»), пише Finbalance.

«Заборонити власникам вищевказаних торговельних марок, чи особам, що їх використовують, передавати право власності на них будь-яким іншим юридичним чи фізичним особам та здійснювати їх відчуження в складі майнових комплексів чи окремо», - йдеться в документі, інформує: oligarh.org.ua

У цій ухвалі суду констатується, що службові особи банку «Фінанси та кредит» у період з 19.02.15 по 17.09.15, «достовірно знаючи, що діють в порушення вимог постанов правління НБУ та знаючи, що банк знаходиться майже в неплатоспроможному стані, з метою розтрати коштів банку здійснили ряд активних операцій з пов`язаними з банком підприємств системного бізнесу (інсайдерів), на суму більше 5 млрд грн».

«Загальна заборгованість вказаних 25-ти підприємств системного бізнесу банку станом на теперішній час становить майже 15 млрд грн.

Службові особи підприємств системного бізнесу (інсайдерів) банку «Фінанси та кредит», достовірно знаючи, що отримані кредитні кошти не забезпечені належною заставою та не будуть повернуті банку, вступили в злочинну змову зі службовими особами банку, з метою розтрати коштів банку «Фінанси та кредит».Одними із підприємств системного бізнесу (інсайдерів) банку є ПАТ «Київмедпрепарат» та ПАТ «Галичфарм».

Основним видом діяльності ПАТ «Київмедпрепарат» та ПАТ «Галичфарм» є виробництво фармацевтичних препаратів і матеріалів, а корпорації «Артеріум» - оптова торгівля фармацевтичними товарами», - зауважується в судовій ухвалі.

Довідково

Як писав Finbalance, 05 грудня Київський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ліквідатора банку «Фінанси та кредит» на рішення Госпсуду м. Києва від 13.09.2016, яким було внесено зміни до кількох кредитних договорів, укладених у 2008 році банком Фінанси та кредит" і ПАТ "Київмедпрепарат", в частині встановлення та продовження строків повернення коштів та сплати нарахованих процентів на 36 місяців, починаючи з 01.10.2016 по 01.10.2019. Заборгованість по кредитам – 343,7 млн грн; в іпотеці по одному з них – корпус №26, літера «З», що розташований за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 139.

13 вересня Госпсуд м. Києва також надав трирічну відстрочку на виплату боргу ПАТ «Галичфарм» перед банком «Фінанси та кредит». У цьому випадку йшлося про заборгованість на 537,7 млн грн (в іпотеці - майнові комплекси за адресами: м. Львів, вул. Опришківська, 6/8, площею 31 921,3 кв. м.; м. Львів, вул. Балкова, 1, площею 872,7 кв.м.; м. Львів, вул. Заклинських, 5, площею 1 770,6 кв.м.; блок складських та допоміжних приміщень (літ. С-3, С`-1) у м. Львів, вул. Опришківська, 6/8, площею 2 268,1 кв.м). 05 грудня Київський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ФГВФО на це рішення та лишив його без змін.

У вересні повідомлялося, що корпорація "Артеріум" (в яку входить у т.ч. "Київмедпрепарат" і "Галичфарм") купує словенську фармкомпанію Marifarm в словенського банку Novi KBM. За даними словенського видання VEČER, Marifarm перейшла у власність банку Novi KBM після того, як не змогла виплатити фінустанові борг в 19,5 млн євро.

Голова НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що 80% кредитного портфелю банку "Фінанси та кредит" - це були позики структурам, пов`язаним з К. Жеваго.
24 січня Печерський райсуд м. Києва в рамках згаданого вище кримінального провадження №12015100010000279 від 12.01.2015 наклав арешт на квартиру площею 125,9 кв.м., майнові права на ще одну (4-кімнатну) квартиру («буде знаходитися на 9-му поверсі») та машномісце, які на належать екс-главі правління банку «Фінанси та кредит» Володиру Хливнюку (за неофіційною інформацією, він перебуває за кордоном, - Finbalance).

За даними Фонду гарантування, коли в банк «Фінанси та кредит» була введена тимчасова адміністрація, обсяг вкладів фізосіб у ньому становив 17 млрд грн, а юросіб – 4 млрд грн.

На 01 січня 2017 року вкладникам банку "Фінанси та кредит" у межах гарантійної суми виплачено 9,9 млрд грн (94,8% запланованих виплат). Як відомо, компенсації вкладникам банків-банкрутів здійснюються, передусім, за рахунок емісійних коштів НБУ (який надає кредити Фонду та монетизовує облігації, які для Фонду випускає Мінфіну), що провокувало девальвацію та розкручування інфляції.

Борг «Фінанси та кредит» перед НБУ по рефінансуванню на кінець 2014 року становив 3,9 млрд грн (на кінець 2013 року було 3,8 млрд грн). У 2015 році він отримав рефінансування від регулятора на 1,45 млрд грн.

18 листопада 2016 року Шевченківський райсуд м. Києва відмовився задовольнити клопотання НБУ про накладання арешту на все рухоме та нерухоме майно Костянтина Жеваго в рамках позову щодо стягнення з цього нардепа (як поручителя) 1,54 млрд грн заборгованості банку «Фінанси та кредит» по рефінансуванню.

В. Гонтарева висловлювала думку, що хоча акції компанії Ferrexpo ніколи не були в заставі НБУ по кредитам рефінансування для банку «Фінанси та кредит», забезпеченням по цим позикам була персональна гарантія К. Жеваго, а тому він має відповідати по цим зобов’язанням всіма своїми активами.

«На мою думку, людина, у якої є персональна гарантія, відповідає всіма своїми активами. Активи Ferrexpo у нього як мінімум записані у всіх його офіційних деклараціях, тому я вважаю, що він повинен відповідати усіма своїми активами. Ми будемо намагатися забрати всі можливі активи для погашення того кредиту, під який була видана ця персональна гарантія», - зазначала глава Нацбанку.

Новые обещания