Анатолій Урбанський: Від слів-до рішучих дій!

4 Мар 2016 18:07

Сьогодні відбулася спільна прес-конференція голови обласної ради Анатолія Урбанського та директора Державного архіву Одеської області Володимира Левчука.

Сьогодні відбулася спільна прес-конференція голови обласної ради Анатолія Урбанського та директора Державного архіву Одеської області Володимира Левчука, під час якої йшлося про врегулювання ситуації, яка склалася довкола архівної установи.У своїй вступній промові Анатолій Урбанський нагадав, що доля архіву не вирішувалась понад тридцять років. 

Будівля Бродської синагоги, в якій він нині розташований, є історичною та релігійною цінністю для єврейської громади, але перебуває в аварійному стані. Владі і громадськості потрібно вжити усіх необхідних заходів для збереження цієї пам`ятки архітектури (нажаль ні у архіву, ні у обласної ради коштів для цього немає).Наразі обласна рада готова ухвалити остаточне рішення щодо переїздуархіву та поставити крапку у цьому питанні. Анатолій Урбанський провів кілька робочих зустрічей з керівництвом Державного архіву Одеської області, під час яких сторони обговорили всі нюанси щодо подальшого розміщення, площі і фінансування архіву.

Сьогодні Анатолій Ігорович ознайомив учасників прес-конференції з проектом реконструкції будівлі, в яку переїде архівна установа (йдеться про другий корпус архіву на вул. Пироговській, 29). Цей проект також підтримано керівництвом і депутатами Одеської міської ради.

В ході прес-конференції голова обласної ради Анатолій Урбанський і директор Державного архіву Одеської області відповіли на запитання журналістів і представників громадських організацій. Подаємо короткий виклад їх відповідей:

- Який обсяг коштів буде залучено на реконструкцію і обладнання приміщення на вул. Пироговській, 29, куди планується переїзд обласного архіву?

А.Урбанський: На сьогодні ця сума складає близько 20 млн. грн., які буде виділено з обласного бюджету.

- Яку площу займе архів? 

В.Левчук: Мова йде про розширення приміщення від 4 до 6 тис. кв.м.,чого цілком достатньо для збереження фондів.

А.Урбанський: До речі, користуючись нагодою, я хочу запросити усіх громадських діячів і загалом небайдужих людей, які виявляють занепокоєння подальшою долею архіву, створити грошовий фонд і розпочати збір коштів для допомоги установі. Це буде гарною можливістю не словом, а безпосередньо ділом допомогти у реконструкції нині існуючої частини архіву. Адже грошей з обласного бюджету на все не вистачить.

- Які підрядні організації проводитимуть реконструкцію?

А.Урбанський: Допоки завчасно про це говорити. Буде проведено тендер. Хто його виграє – той і здійснюватиме роботи.

- Звідки взагалі виникла ідея переселення архіву до села Олександрівка Комінтернівського району?

А.Урбанський: Ми прораховували різні варіанти. Основною вимогою працівників архіву було приміщення з необхідним метражем. Зробивширевізію об’єктів, які перебувають у комунальній власності територіальної громади області, ми, як одну з версій, запропонували приміщення в Олександрівці (воно відповідає цій вимозі, оскільки має 1800 кв.м.). Причому обласна рада готова була взяти на себе зобов’язання з його реконструкції, розширивши до 2500 кв.м. Під час попередніх перемовин по архіву мова не йшла про обов’язкову географічну близькість до центру міста. Тобто Олександрівка була робочою версією. Та при більш детальних розрахунках з’ясувалося, що перевезення архіву туди «тягне» за собою набагато більше коштів, ніж проект на вул. Пироговській, 29.

- Тема набула резонансу у суспільстві…

А.Урбанський: Так, порадників у нас вистачає. А от людей, котрі б додали до коштів облбюджету власні гроші і сприяли реконструкції тих чи інших об’єктів під подальше розміщення архіву, на жаль, не виявилось. Та ми на це особливо й не розраховували. Тому самотужки взялися за цю справу. Остаточне вирішення питання про перенесення архіву відбудеться на найближчій сесії облради у квітні.

- Скільки часу потрібно обласній раді на реконструкцію споруди на вул. Пироговській, і скільки архіву –для перевезення своїх фондів?

А. Урбанський: Переконаний, що ми впораємося за рік.

В.Левчук: А ми – від 6 місяців до року. Від сьогодні вже готуємося до переїзду, робимо ревізію документації з тим, щоб все пройшло організовано і не позначилося на роботі архіву в цілому.

vestnik-ua.com

Новые обещания