"АГРОСВІТ": история конфликта

17 Фев 2016 13:01

Агропромислова асоціація "Агросвіт" є одним із провідних гравців на аграрному ринку Харківщини.

До 2015 року вона переказувала майже десять мільйонів гривень податків до державного бюджету та надавала робочі місця п’ятистам мешканцям регіону. Проте успішний розвиток компанії та 160 млн грн статутного капіталу зробили її привабливою не лише для розвитку реального сектору економіки, але й для спроб незаконного заволодіння асоціацією.

Про існуючий конфлікт підприємства та активну взаємодію противників з судами, правоохоронними органами та установами юстиції поінформував засновник "Агросвіт" Олександр Бічуч під час прес-конференції в УНІАН 11 лютого 2016 року, пише Цензор

За словами Олександра Бічуча, тиск на компанію "Агросвіт" з квітня минулого року по сьогоднішній день здійснює його бізнес-партнер. Працюючи з партнером понад 15 років, Олександр Бічуч запропонував йому рівну долю активів компанії, зробивши співвласником "Агросвіту".

Як було зазначено засновником "Агросвіту" під час прес-конференції, 15 квітня 2015 року співвласник одноосібно ліквідує компанію, призначає свого сусіда Володимира Паркулаба ліквідатором та за допомогою тодішнього директора компанії Андрія Левіна починає виводити гроші та активи "Агросвіту" на афілійовані йому організації - ТОВ "ДІКВ-Л", ТОВ "НОВААГРО".

Засновник компанії Олександр Бічуч, дізнавшись по незаконну ліквідацію компанії, скасовує цю процедуру і призначає директором Олену Лупінську. На відміну від опонента, Олександр Бічуч погоджує свої дії з безпосереднім власником асоціації - кіпрською компанією "АГРОСВІТ ЛІМІТЕД".

"Ось вже за 10 місяців нашого захисту ми розкриваємо численні корупційні зв'язки з правоохоронними структурами Харківської області, органами юстиції та суддями. Ми вже нічому не дивуємось. Тим речам, корупції, яка процвіатає у нашій області" - зазначає Олександр Бічуч.

За словами адвоката Олега Атіскова, аби унеможливити скасування ліквідації вже в день прийняття цього рішення противники "забезпечують" винесення судових заборон на вчинення реєстраційних дій. Як продовжує адвокат Атісков, з квітня по липень 2015 року судді різних судів Харківщини, суддя Андрій Яковенко Коломацького районного суду Харківської області, суддя Світлана Шматченко Київського районного суду м. Харкова та інші.) своїми ухвалами блокують скасування ліквідації "Агросвіт". До того ж, дані ухвали у часовому вимірі виникали одна за іншою, а всі ці рішення були згодом скасовані апеляційними судами. Як продовжує адвокат Атісков, така ситуація дала співвласнику та його прибічникам майже три місяці для того, щоб вивести десятки мільйонів гривень з компанії.

Як зазначає директор компанії Олена Лупінська, при вступі на свою посаду 22 липня 2015 року після скасування процедури ліквідації вона не змогла отримати документацію і сервери компанії, оскільки противники їх вивезли.

Для того, щоб захистити законні права та інтереси компанії, за словами Олега Атіскова, протягом липня-вересня 2015 року у двох райвідділах міліції та слідчому управлінні м. Харкова були відкриті три кримінальні провадження стосовно злочинних дій Андрія Левіна та Володимира Паркулаба щодо розтрати майна, привласнення печатки та документів підприємства, невиконання рішень судів.

Як продовжив харківський юрист, слідчі дії за трьома відкритими провадженнями не здійснювались. 4 листопада 2015 року у цих кримінальних провадженнях в один день прокуратурою міста та області було змінено орган проведення досудового розслідування. Усі вони були передані до слідчого відділу Харківського міського управління міліції. Вже наступного дня усі три провадження були закриті начебто за відсутністю складу злочину. 7 листопада Харківське міське управління міліції у зв'язку з реформою було ліквідовано, а зазначені справи " успішно " передані до архіву.

На думку адвоката Олега Атіскова, виносячи таке рішення, прокуратура не могла не знати про ліквідацію Харківського міського управління міліції та можливі наслідки такої ліквідації. "Направляти справи саме до цього органу не було сенсу ані з процесуальної, ані з логічної точки зору. Справу направили, закрили, справу здали до архіву а орган ліквідували", підсумував Олег Атісков.

Як свідчать надані Олегом Атісковим документи, усі три постанови про закриття кримінальних проваджень були підписані одним слідчим - Андрієм Булахом, який наразі продовжує працювати у правоохоронних органах Харківщини.

За словами адвоката, ефективна взаємодія противників з правоохоронцями чітко прослідковується у діях слідчого тодішнього Комінтернівського районного відділу міліції м. Харкова Лілії Дуднік, яка відкрила кримінальне провадження проти Олександра Бічуча, Олени Лупінської та інших. щодо начебто їхньої спроби заволодіти компанією "Агросвіт".

У діях слідчого Олег Атісков вбачає порушення норми законодавства щодо територіальної підслідності кримінального провадження, яке має бути спрямоване за місцем скоєння злочину (це Київський районний відділ міліції - за місцем знаходження юридичної особи ТОВ АПА "Агросвіт"). Проте Лілія Дудник продовжує її розслідування у Комінтернівському райвідділі. До того ж, зазначає харківський адвокат, слідчий визнає потерпілим у вказаній справі ТОВ АПА "АГРОСВІТ" в особі співвласника. "Більше того, з метою паралізації роботи підприємства слідчий накладає арешт на майно потерпілого. Єдиний власник підприємства - кіпрська компанія, яка володіє правами "Агросвіту" на 100%, до участі у справі слідчим не допускається, а усі її подання відхиляються. Усі звернення щодо цього приводу до прокуратури залишаються без відповіді" - підсумував адвокат.

І пояснення такого стану речей, на думку засновника компанії, доволі прості: корупційних ланцюг замикається на рівні профільних міністерств.

Для того, щоб проілюструвати корупційний цикл, Олександр Бічуч пропонує звернутись до ще одного державного посадовця - очільника обласної юстиції Харкова - Олександра Чурсіна.

Згідно з Положенням про головні територіальні управління юстиції, саме обласним управлінням підпорядковуються і державні реєстратори, які вносять дані до державних реєстрів, і державні виконавці, які відповідають за примусове виконання рішень судів. А це, як зазначає Олег Атісков, дві найважливіші ланки у реалізації задуманих намірів.

Трудова біографія Олександра Вікторовича Чурсіна розпочалась у юридичній фірмі "Глобус", до якої він прийшов працювати разом зі своїм сокурсником по Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого - Володимиром Паркулабом. Останній продовжує працювати в "Глобусі" і по сьогодні вже на посаді керівника.

Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців свідчить про те, що дружина Олександра Чурсіна - Марина Чурсіна до липня 2015 року була співзасновником компанії управління активами "ДІКВ-Л", на підрозділи якої протягом квітня-липня 2015 року противники вивели гроші.

За словами Олександра Бічуча, Олександр Чурсін був призначений на посаду начальника Головного територіального управління юстиції у Харківській області з порушенням процедури - без оголошення відкритого конкурсу на вакантну посаду.

Зазначене підтверджується тим фактом, що протягом останніх 8 місяців 2015 року, у тому числі станом на 25 грудня 2015 року (дата видання наказу Міністерства юстиції України "Про призначення Чурсіна О.В." на посаду першого заступника начальника Головного територіального управління юстиції у Харківській області у порядку переведення з Державної міграційної служби України) у Головному територіальному управлінні юстиції у Харківській області не було жодної вакантної посади серед керівного складу, проте Чурсіна все ж перевели до системи, підсумовує Бічуч. (ред. - зазначимо, що суб'єктом призначення цієї категорії посадовців є безпосередньо міністр юстиції України - Павло Петренко).

І це враховуючи той факт, продовжує Бічуч що Міністерство юстиції України веде начебто нову кадрову політику призначення на посади керівників територіальних органів юстиції, що здійснюється за результатами проведення відкритих конкурсів.

Аналіз ситуації з компанією "Агросвіт" свідчить про те, що успіхи українських реформ є ілюзією, в яку вірять лише їх творці. Як і раніше, економічний капітал в Україні продовжує домінувати над правовими нормами, рішеннями судів та діями державних посадовців.

Противники не лише безкарно знищують український бізнес, але й мають суттєвий вплив на реалізацію державної політики.

Чи хочемо ми жити в країні, в якій у кріслах державних службовців сидять корупціонери, які "працюють" на противників.

Михайло Терен

Новые обещания