Афера навколо банку «Михайлівський»

23 Авг 2016 15:32

Масове банкрутство банків за останні 2 роки стало для України безпрецедентним за своїми масштабами явищем.

23 травня Нацбанк визнав неплатоспроможним черговий банк - Михайлівський. І знову десятки тисяч українців втратили свої вклади, і знову більше мільярда гривень доведеться витягати з бюджету Фонду гарантування вкладів.

           

Та історія з Михайлівським кардинально відрізняється від історії інших збанкрутілих банків. Клієнтів цієї установи надурили двічі. Перший раз – коли заявляли про надійність їхніх вкладів у банку. Другий – коли рекомендували вкладати гроші на ще вигідніших умовах – у пов’язній інвестиційній компанії. 

АНДРІЙ ОЛЕНЧИК, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб:

- Подібні схеми із залученням кількох афільованих юридичних осіб, в тому числі фінансових установ, у нас зустрілися вперше.

ПАВЛО РІЗАНЕНКО, народний депутат, член комітету банківської політики і банківської діяльності:

- Банк Михайлівський по суті виступав агентом по залученню коштів для фінансової компанії.

           

На тлі великих проблем в інших банках «Михайлівський» посилено демонстрував впевненість і активно залучав вклади населення. Перевищивши усі дозволені ліміти із залучення коштів населення, там знайшли оригінальний спосіб збирати їх додатково. У 2014 році з’являється ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр». Саме до нього працівники банку Михайлівський радять звертатися своїм вкладникам – мовляв, і відсотки вищі, і надійно. От тільки у фінустанові не попереджають людей, що в разі краху банку Фонд гарантування вкладів їм нічого не виплатить. Адже такі фірми, як «ІРЦ», не є його членами.

ВАЛЕРІЙ ЖАЛОВАГА, вкладник банку «Михайлівський»:

- Представники банку – в них були депозити, які вони можуть відкривати. Такий, такий, такий, такий. Звичайно, вони пропонували.

- Тобто, вони сказали, що більш вигідні умови?

- Звичайно. Звичайно.   

ВОЛОДИМИР МАШКЕВИЧ, вкладник банку «Михайлівський»:

- Мои интересы были нарушены, как и многих людей здесь присутствующих. Глава фонда Ворушилин говорит, что платить вам мы ничего не будем

           

Навіть після того як банк визнали неплатоспроможним, його працівники продовжували брехати клієнтам.

ЮЛІЯ КАСЬЯН, вкладниця банку «Михайлівський»:

- Когда приходишь спрашиваешь, в банках говорят – вы не переживайте, вы получите все свои деньги, вклады гарантированы Фондом, так что всё будет хорошо.

           

Перші тривожні сигнали про негаразди в «Банку Михайлівському» з’явилися в пресі. І про висмоктування депозитів з населення, і про видачу кредитів під застави цінних паперів невідомих фінансових компаній, і про схему з фінансовою компанією «Інвестиційно-розрахунковий центр», куди на той час люди занесли більше мільярда гривень.

           

Регулятори з НБУ робили круглі очі запевняючи, що ситуація, яка склалася в Михайлівському, стала для них несподіванкою. Заявляють, що коли зайшли в банк, було вже пізно.

КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника голови Національного банку України:

- Куратор Нацбанку був в банку 19 і 20 травня, і він же повідомив нас вранці, що операційні системи банку не працюють. Паралельно ми дізналися, що пан Дорошенко звільнився, і все це в купі нас м’яко кажучи насторожило, тому ми заблокували СЕП банку. Але втрутитися у внутрішні їх оборудки ми не могли

ОЛЕКСІЙ КУЩ, радник президента Асоціації українських банків:

- Мы наблюдаем попытку, когда Национальный банк пытается объяснить всю ситуацию с Банком Михайловским одним днём, наступил некий момент, некое время икс. И в этот момент некие злоумышленники попытались перевести депозиты физлиц с финкомпаний на банк, продали кредитный портфель.

ЕРІК НАЙМАН, фінансовий експерт:

- Сразу видно было, что банк ведет рискованную  валютную политику и депозитную политику. Почему один банк платит 15% по депозиту в гривне, а другой 25 и выше? Все же в одной стране живут, я понимаю разницу в 5%, но не 10. 04:24++ 03:58 Это очередная ошибка Национального банка, он прекрасно видит политику каждого банка, он прекрасно знает.

Народний депутат Павло Різаненко ще з літа минулого року один за одним направляв запити до НБУ щодо порушень «Банком Михайлівський» договору іпотеки та банківського законодавства.

- Я отримав формальну відповідь, що ця інформація буде врахована при проведенні чергової перевірки банку «Михайлівський».

КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника  голови Національного банку України:

- Ми це прийняли до відома, ми посилили контроль над його кредитним портфелем, який ми бачили в банку, і всі ті дії, які ми робили надалі з банком.

НБУ вперше визнав «Михайлівський» проблемним ще в квітні 2015-го. На момент, коли надходили запити від нардепа, банк нібито якраз нормалізував свої показники діяльності. Та вже у грудні регулятор повторно визнає «Михайлівський» проблемним банком, вводить туди свого куратора та накладає низку обмежень.

КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника голови Національного банку України:

- Йому було заборонено кредитувати корпоративних клієнтів, роздрібне кредитування ми не забороняли. І ми поставили обмеження на залучення коштів фізичних осіб.

           

27 квітня Нацбанк знімає частину обмежень. Таким чином відкриваючи Михайлівському широкі можливості для операцій з коштами фізичних осіб понад суму, що гарантується Фондом гарантування вкладів.

Також це надало можливість залучати кошти клієнтів на рахунки фінансової компанії «Плеяда», яка в подальшому придбала кредитний портфель фізичних осіб Банку обсягом майже у 700 мільйонів гривень і вже наступного дня передала іншій компанії - ТОВ «ФК «Фагор», яку пов’язують з «Платинум банком». Де в.о. голови правління свого часу працювала Катерина Рожкова.

І тут питань з’являється все більше. Адже за матеріалами відкритого ГПУ кримінального провадження, саме під час роботи в «Платинум банку» Рожкова уклала сумнівні кредитні договори з компаніями, посадові особи яких підконтрольні даній банківській установі і мають ознаки фіктивності.

ІГОР ЛУЦЕНКО, народний депутат:

- З цього приводу Генеральною прокуратурою було порушено кримінальне провадження, яке, судячи з усього, там і лежить. Мова іде про ті факти, до яких не могла не бути причетна Рожкова під час її роботи в «Платинум банку». Йде мова про вивід більше ніж 72 мільйонів доларів з «Платинум банку».

Ігор Луценко регулярно нагадує Генпрокуратурі про цю справу своїми запитами.

ІГОР ЛУЦЕНКО, народний депутат:

- Мені невідомо про жодні слідчі дії з цього приводу. З тих пір Рожкова зробила достатньо стрімку кар’єру – стала державним менеджером.

Прокуратура не завадила Рожковій стати в.о. заступника голови НБУ. Банкір каже, що нічого про справу проти себе не знає. 

КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника голови Національного банку України:

- Відверто кажучи, я не знаю. До мене ніхто не звертався і ні про що мене не повідомляв. Я навіть не знаю, хто подав на мене за шахрайські дії, для мене це була новина, тому я нічого не можу прокоментувати.

ІГОР ЛУЦЕНКО, народний депутат:

- У мене є враження, що Рожкову не хочуть чіпати через близькість її патронеси Гонтарєвої до Президента.

Та чіпати не хочуть не лише Рожкову. Банк Михайлівський також не відчув жодних проблем, навіть коли там уже був куратор від Нацбанку.

ОЛЕКСІЙ КУЩ, радник президента Асоціації українських банків:

- Тут нужно говорить на сколько Нацбанк адекватно отслеживал транзакции банка, который был признан проблемным, в котором находился куратор.

ЕРІК НАЙМАН, фінансовий експерт:

- Это настолько элементарно, когда ты видишь, что у тебя начали идти деньги из точки А в точку Б. И ты понимаешь, что этого не должно быть, ты на следующий день вводишь ограничения, моментально. Если ты это видишь и не делаешь, ты должен отвечать.

Але відповідати ніхто не збирається. У Національному банку пояснили, що частина обмежень була знята свідомо, задля «оздоровлення» банку.

КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника голови Національного банку України:

- Вона як раз була спрямована на те, щоб банк вийшов в прозору звітність… Він її не виконав і менш ніж через місяць був доведений до банкрутства.

ЕРІК НАЙМАН, фінансовий експерт:

- Мы доверяем Национальному банку, но, оказывается, что Нацбанк злоупотребляет нашим доверием и рассказывает сказки, что не получается.

Ще у 2014 році молодий банк «Михайлівський» займався підготовкою до скуповування конкуруючих збіднілих банків. Тоді, за даними ЗМІ, об'єкти для поглинання йому шукала компанія «Інвестиційний капітал Україна», або ICU – та сама, яка належить бізнес-партнерам голови НБУ Валерії Гонтарєвої. Чи не з цим пов’язане таке поблажливе ставлення регулятора до банку «Михайлівський»?

ОЛЕГ МОСІН, вкладник «Банку Михайлівський»:

- Ми вимагаємо щоб НБУ за проявлену непрофесійність і преступну халатність понесли частину відповідальності.

           

Тим часом у Фонді гарантування вкладів запевняють: вкладникам гроші повернуть згідно із законодавством.

АНДРІЙ ОЛЕНЧИК, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб:

- Долю безпосередньо тих грошей, а це без малого майже півтора мільярди гривень ми будемо вирішувати найближчі дні. Будуть по ним виплати, чи будуть визнаватися транзакції і договори нікчемними, чи вони просто залишаться блокованими

Виплачувати кошти мали ще на початку липня, однак процес загальмувався. Можливості Фонду гарантування вкладів не безмежні.

Та найгірше тим, хто віддав свої кошти фінансовій компанії ІРЦ, яку рекомендували в Михайлівському. НБУ вперто вдає, ніби нічого не знав про її існування і називає всі ці операції фіктивними.

ОЛЕГ МОСІН, вкладник «Банку Михайлівський»:

- Ми розуміємо, що за тим мільярдом, що приліпився до Фонду гарантування за ним є шахрайські проводки, але на це у них був час, на це є повнота влади, повнота інструментів, які вони повинні задіяти для виявлення цих шахраїв.

Фахівці радять обдуреним вкладникам йти до суду.

ОЛЕКСІЙ КУЩ, радник президента Асоціації українських банків:

- У вкладчиков достаточно большие шансы чтобы доказать, что эти операции не были фиктивные и что на самом деле эти вклады должны быть им возвращены.

У сухому залишку є збанкрутілий банк, вкладникам якого Фонд гарантування вкладів, позичаючи гроші з держбюджету, тобто в нас з вами, має виплатити від півтора до трьох мільярдів гривень. Крити більше нічим – ніяких реальних активів у банку «Михайлівському» не залишилось. Є мільярд гривень, які вкладники «Михайлівського» навряд чи зможуть повернути. І є Національний банк, який нібито контролює ринок банківських послуг, але традиційно здивований більше за інших, коли там трапляється черговий скандал.  

23 травня Нацбанк визнав неплатоспроможним черговий банк - Михайлівський. І знову десятки тисяч українців втратили свої вклади, і знову більше мільярда гривень доведеться витягати з бюджету Фонду гарантування вкладів. Та історія з Михайлівським кардинально відрізняється від історії інших збанкрутілих банків. Клієнтів цієї установи надурили двічі. Перший раз – коли заявляли про надійність їхніх вкладів у банку. Другий – коли рекомендували вкладати гроші на ще вигідніших умовах – у пов’язній інвестиційній компанії. АНДРІЙ ОЛЕНЧИК, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: - Подібні схеми із залученням кількох афільованих юридичних осіб, в тому числі фінансових установ, у нас зустрілися вперше. ПАВЛО РІЗАНЕНКО, народний депутат, член комітету банківської політики і банківської діяльності: - Банк Михайлівський по суті виступав агентом по залученню коштів для фінансової компанії. На тлі великих проблем в інших банках «Михайлівський» посилено демонстрував впевненість і активно залучав вклади населення. Перевищивши усі дозволені ліміти із залучення коштів населення, там знайшли оригінальний спосіб збирати їх додатково. У 2014 році з’являється ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр». Саме до нього працівники банку Михайлівський радять звертатися своїм вкладникам – мовляв, і відсотки вищі, і надійно. От тільки у фінустанові не попереджають людей, що в разі краху банку Фонд гарантування вкладів їм нічого не виплатить. Адже такі фірми, як «ІРЦ», не є його членами. ВАЛЕРІЙ ЖАЛОВАГА, вкладник банку «Михайлівський»: - Представники банку – в них були депозити, які вони можуть відкривати. Такий, такий, такий, такий. Звичайно, вони пропонували. - Тобто, вони сказали, що більш вигідні умови? - Звичайно. Звичайно. ВОЛОДИМИР МАШКЕВИЧ, вкладник банку «Михайлівський»: - Мои интересы были нарушены, как и многих людей здесь присутствующих. Глава фонда Ворушилин говорит, что платить вам мы ничего не будем Навіть після того як банк визнали неплатоспроможним, його працівники продовжували брехати клієнтам. ЮЛІЯ КАСЬЯН, вкладниця банку «Михайлівський»: - Когда приходишь спрашиваешь, в банках говорят – вы не переживайте, вы получите все свои деньги, вклады гарантированы Фондом, так что всё будет хорошо. Перші тривожні сигнали про негаразди в «Банку Михайлівському» з’явилися в пресі. І про висмоктування депозитів з населення, і про видачу кредитів під застави цінних паперів невідомих фінансових компаній, і про схему з фінансовою компанією «Інвестиційно-розрахунковий центр», куди на той час люди занесли більше мільярда гривень. Регулятори з НБУ робили круглі очі запевняючи, що ситуація, яка склалася в Михайлівському, стала для них несподіванкою. Заявляють, що коли зайшли в банк, було вже пізно. КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника голови Національного банку України: - Куратор Нацбанку був в банку 19 і 20 травня, і він же повідомив нас вранці, що операційні системи банку не працюють. Паралельно ми дізналися, що пан Дорошенко звільнився, і все це в купі нас м’яко кажучи насторожило, тому ми заблокували СЕП банку. Але втрутитися у внутрішні їх оборудки ми не могли ОЛЕКСІЙ КУЩ, радник президента Асоціації українських банків: - Мы наблюдаем попытку, когда Национальный банк пытается объяснить всю ситуацию с Банком Михайловским одним днём, наступил некий момент, некое время икс. И в этот момент некие злоумышленники попытались перевести депозиты физлиц с финкомпаний на банк, продали кредитный портфель. ЕРІК НАЙМАН, фінансовий експерт: - Сразу видно было, что банк ведет рискованную валютную политику и депозитную политику. Почему один банк платит 15% по депозиту в гривне, а другой 25 и выше? Все же в одной стране живут, я понимаю разницу в 5%, но не 10. 04:24++ 03:58 Это очередная ошибка Национального банка, он прекрасно видит политику каждого банка, он прекрасно знает. Народний депутат Павло Різаненко ще з літа минулого року один за одним направляв запити до НБУ щодо порушень «Банком Михайлівський» договору іпотеки та банківського законодавства. - Я отримав формальну відповідь, що ця інформація буде врахована при проведенні чергової перевірки банку «Михайлівський». КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника голови Національного банку України: - Ми це прийняли до відома, ми посилили контроль над його кредитним портфелем, який ми бачили в банку, і всі ті дії, які ми робили надалі з банком. НБУ вперше визнав «Михайлівський» проблемним ще в квітні 2015-го. На момент, коли надходили запити від нардепа, банк нібито якраз нормалізував свої показники діяльності. Та вже у грудні регулятор повторно визнає «Михайлівський» проблемним банком, вводить туди свого куратора та накладає низку обмежень. КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника голови Національного банку України: - Йому було заборонено кредитувати корпоративних клієнтів, роздрібне кредитування ми не забороняли. І ми поставили обмеження на залучення коштів фізичних осіб. 27 квітня Нацбанк знімає частину обмежень. Таким чином відкриваючи Михайлівському широкі можливості для операцій з коштами фізичних осіб понад суму, що гарантується Фондом гарантування вкладів. Також це надало можливість залучати кошти клієнтів на рахунки фінансової компанії «Плеяда», яка в подальшому придбала кредитний портфель фізичних осіб Банку обсягом майже у 700 мільйонів гривень і вже наступного дня передала іншій компанії - ТОВ «ФК «Фагор», яку пов’язують з «Платинум банком». Де в.о. голови правління свого часу працювала Катерина Рожкова. І тут питань з’являється все більше. Адже за матеріалами відкритого ГПУ кримінального провадження, саме під час роботи в «Платинум банку» Рожкова уклала сумнівні кредитні договори з компаніями, посадові особи яких підконтрольні даній банківській установі і мають ознаки фіктивності. ІГОР ЛУЦЕНКО, народний депутат: - З цього приводу Генеральною прокуратурою було порушено кримінальне провадження, яке, судячи з усього, там і лежить. Мова іде про ті факти, до яких не могла не бути причетна Рожкова під час її роботи в «Платинум банку». Йде мова про вивід більше ніж 72 мільйонів доларів з «Платинум банку». Ігор Луценко регулярно нагадує Генпрокуратурі про цю справу своїми запитами. ІГОР ЛУЦЕНКО, народний депутат: - Мені невідомо про жодні слідчі дії з цього приводу. З тих пір Рожкова зробила достатньо стрімку кар’єру – стала державним менеджером. Прокуратура не завадила Рожковій стати в.о. заступника голови НБУ. Банкір каже, що нічого про справу проти себе не знає. КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника голови Національного банку України: - Відверто кажучи, я не знаю. До мене ніхто не звертався і ні про що мене не повідомляв. Я навіть не знаю, хто подав на мене за шахрайські дії, для мене це була новина, тому я нічого не можу прокоментувати. ІГОР ЛУЦЕНКО, народний депутат: - У мене є враження, що Рожкову не хочуть чіпати через близькість її патронеси Гонтарєвої до Президента. Та чіпати не хочуть не лише Рожкову. Банк Михайлівський також не відчув жодних проблем, навіть коли там уже був куратор від Нацбанку. ОЛЕКСІЙ КУЩ, радник президента Асоціації українських банків: - Тут нужно говорить на сколько Нацбанк адекватно отслеживал транзакции банка, который был признан проблемным, в котором находился куратор. ЕРІК НАЙМАН, фінансовий експерт: - Это настолько элементарно, когда ты видишь, что у тебя начали идти деньги из точки А в точку Б. И ты понимаешь, что этого не должно быть, ты на следующий день вводишь ограничения, моментально. Если ты это видишь и не делаешь, ты должен отвечать. Але відповідати ніхто не збирається. У Національному банку пояснили, що частина обмежень була знята свідомо, задля «оздоровлення» банку. КАТЕРИНА РОЖКОВА, в.о. заступника голови Національного банку України: - Вона як раз була спрямована на те, щоб банк вийшов в прозору звітність… Він її не виконав і менш ніж через місяць був доведений до банкрутства. ЕРІК НАЙМАН, фінансовий експерт: - Мы доверяем Национальному банку, но, оказывается, что Нацбанк злоупотребляет нашим доверием и рассказывает сказки, что не получается. Ще у 2014 році молодий банк «Михайлівський» займався підготовкою до скуповування конкуруючих збіднілих банків. Тоді, за даними ЗМІ, об'єкти для поглинання йому шукала компанія «Інвестиційний капітал Україна», або ICU – та сама, яка належить бізнес-партнерам голови НБУ Валерії Гонтарєвої. Чи не з цим пов’язане таке поблажливе ставлення регулятора до банку «Михайлівський»? ОЛЕГ МОСІН, вкладник «Банку Михайлівський»: - Ми вимагаємо щоб НБУ за проявлену непрофесійність і преступну халатність понесли частину відповідальності. Тим часом у Фонді гарантування вкладів запевняють: вкладникам гроші повернуть згідно із законодавством. АНДРІЙ ОЛЕНЧИК, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: - Долю безпосередньо тих грошей, а це без малого майже півтора мільярди гривень ми будемо вирішувати найближчі дні. Будуть по ним виплати, чи будуть визнаватися транзакції і договори нікчемними, чи вони просто залишаться блокованими Виплачувати кошти мали ще на початку липня, однак процес загальмувався. Можливості Фонду гарантування вкладів не безмежні. Та найгірше тим, хто віддав свої кошти фінансовій компанії ІРЦ, яку рекомендували в Михайлівському. НБУ вперто вдає, ніби нічого не знав про її існування і називає всі ці операції фіктивними. ОЛЕГ МОСІН, вкладник «Банку Михайлівський»: - Ми розуміємо, що за тим мільярдом, що приліпився до Фонду гарантування за ним є шахрайські проводки, але на це у них був час, на це є повнота влади, повнота інструментів, які вони повинні задіяти для виявлення цих шахраїв. Фахівці радять обдуреним вкладникам йти до суду. ОЛЕКСІЙ КУЩ, радник президента Асоціації українських банків: - У вкладчиков достаточно большие шансы чтобы доказать, что эти операции не были фиктивные и что на самом деле эти вклады должны быть им возвращены. У сухому залишку є збанкрутілий банк, вкладникам якого Фонд гарантування вкладів, позичаючи гроші з держбюджету, тобто в нас з вами, має виплатити від півтора до трьох мільярдів гривень. Крити більше нічим – ніяких реальних активів у банку «Михайлівському» не залишилось. Є мільярд гривень, які вкладники «Михайлівського» навряд чи зможуть повернути. І є Національний банк, який нібито контролює ринок банківських послуг, але традиційно здивований більше за інших, коли там трапляється черговий скандал. ОЛЕНА КОЗАЧЕНКО, Слідство.Інфо

Новые обещания