5 фактів про нового очільника Національної поліції Сергія Князєва

8 Фев 2017 21:57

8 лютого Кабінет міністрів одноголосно затвердив новим головою Національної поліції України Сергія Князєва, який до цього очолював Департамент карного розшуку Нацполіції. Громадське зібрало кілька фактів про кар’єрний шлях головного поліцейського країни.

1. Кандидатуру Сергія Князєва обирали на конкурсній основі серед 64 кандидатів. На фінальному етапі його називали одним з трьох найімовірніших кандидатів. Але того, що Князєв був фаворитом, члени комісії не приховували, повідомивши, що він «перевершив їхні сподівання».

«Я знаю його декілька років, в нього колосальний досвід і він має якраз практику боротьби з криміналом. Він має професійний хист, тому я підтримую його» — розповів заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян, який виконував обов’язки очільника Нацполіції після відставки Хатії Деканоїдзе і також подавався на конкурс.

Кабмін одноголосно затвердив новим головою Нацполіції України Сергія Князєва 

Фото: Громадське

2. Сергій Князєв, 45 років — генерал поліції третього рангу, кандидат юридичних наук.

Він народився у Білій Церкві і розпочав кар’єру в правоохоронних органах у віці  21 року: спершу — відділ охорони, потім — кримінальний, а згодом став начальником кримінальної міліції міста.

У 2008-му очолив управління карного розшуку ГУМВС України у Київській області.

Сергія Князєва відправляли переважно у проблемні регіони

Фото: ГУ МВС у Донецькій області


3. Якщо дивитися на службові переведення Сергія Князєва, можна помітити, що з 2014 року відправляли його переважно у проблемні регіони.

З листопада 2014-го тимчасово виконував обов’язки заступника начальника Головного управління МВС України в Донецькій області, був начальником кримінальної міліції. Князєв обіймав ці посади під час бойових дій по всій лінії фронту в період російсько-українського протистояння. Зокрема, під час обстрілу Дебальцевого бойовиками «ДНР» він перебував у місті.

Сергій Князєв (ліворуч) у Дебальцевому screenshot з відео

Після перестрілки в Мукачевому за участі бійців «Правого сектору», 15 липня 2015 року призначений начальником ГУ МВС України в Закарпатській області.

Через загострення «бурштинових воєн», 4 квітня 2016 року Князєва призначили начальником Головного управління Нацполіції в Рівненській області. Це сталося після того як він провів операцію із затримання контрабанди бурштину вартістю 200 млн гривень. Через 6 днів після призначення на територію незаконного видобутку бурштину у Сарненський район, де були зафіксовані масові сутички правоохоронців і місцевих, ввели спецпідрозділ «Дніпро-1».

Фото: ГУ МВС У Рівненській області

Журналістка Інна Білецька з Рівного розповідає про Князєва, як про доволі ефективного керівника. За її словами, нелегальний видобуток бурштину зменшив масштаби, доки там був Князєв, хоча й не вважає це виключно його заслугою, адже рішення, які стосувалися роботи оперативного штабу все ж ухвалювала Хатія Деканоїдзе.

«Були і неприємні історії з дивними і насторожуючими призначеннями, які стосувалися, зокрема, призначення керівниками бурштинових північних районів певних осіб, більшість з яких не пройшла переатестацію або були повернуті апеляційними комісіями через суди. Під час роботи Князєва в Рівненській області працював оперативний штаб, який почав працювати синхронно з ним і після переведення Князєва у Київ працювати перестав».

Фото: ГУ МВС У Рівненській області

4. У листопаді 2016 року, Князєв став начальником Департаменту карного розшуку Нацполіції. На цій посаді він займався розслідуванням справи вбивства журналіста Павла Шеремета. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, справою разом із Князєвим займалися керівник Нацполіції Одеської області Дмитро Головін і Вадим Троян.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков (ліворуч) та новопризначений керівник Нацполіції Сергій Князєв Фото: Кабінет міністрів України

5. Згідно з декларацією, Князєв володіє двома квартирами під Києвом: в Броварах та в селищі Чабани. Остання квартира — у спільній власності з дітьми та колишньою дружиною Вікторією Князєвою. У нього також є дві земельні ділянки в населеному пункті Дмитрівка Київської області та Хомутець Житомирської області.

В 2015 році Князєв задекларував зарплату в розмірі 270 000 гривень. Крім того, новообраний голова зберігає 200 тисяч гривень, дві тисячі доларів і 1500 євро готівкою. Ці доходи він отримав за роботу в органах поліції.

Втім, у розслідуванні проекту «Народне НАЗК» журналіста Дениса Бігуса йдеться про те, що у власності колишньої дружини Вікторії Князєвої - сім квартир та елітний автопарк, в якому - Volkswagen Tuareg 2013 року випуску, Mercedes e350 та Mercedes Vito 2011 року випуску.

Згідно даних реєстру юридичних осіб, Вікторія Князєва бізнесом не займалася.

Сергій Князєв має трьох дітей і онучку. Старший син також працює у внутрішніх органах.

Директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін вважає, що Князєв - кандидатура, якою будуть керувати «згори».




Народний депутат від БПП Мустафа Найем вважає, що попри те, що Князєв - людина «системи», сам не представляє жодного клану. А одним із головних плюсів називає досвід оперативної роботи: «Це означає, в нас є вірогідність, що в майбутньому кримінальний блок – слідчий і оперативний, буде посилено.

У Князєва були свої стосунки з різними людьми, але він не є представником якогось клану.

«З мінусів: дійсно, Князєв є з системи і ці численні зміни, які були зроблені в центральному апараті протягом останніх 3 років, були зроблені людьми не з системи.

Він також не був прямим контактером з донорами, тобто тими, хто фінансує реформу і тут йому потрібно буде деякий час, щоб налагодити з ними стосунки».

Новые обещания